Rupel zavrača očitke o nezakoniti uporabi službenega vozila za potrebe soproge. Foto: www.mzz.gov.si
Rupel zavrača očitke o nezakoniti uporabi službenega vozila za potrebe soproge. Foto: www.mzz.gov.si

Jaz kvečjemu potratim preveč svojega časa in zdravja za službene zadeve.

Dimitrij Rupel
V zunanjem ministrstvu so v zvezi s prevozi ministrove žene zelo skopi z izjavami. Foto: RTV SLO

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je MZZ-ju naložila, da mora najkasneje do četrtka novinarki časopisa Dnevnik omogočiti vpogled v deset dokumentov, ki bodo pokazali, ali službeno vozilo uporabljajo za prevoze ministrove soproge Marjetice Rupel. MZZ zadeve ne komentira.

Afera je izbruhnila sredi decembra, ko je Dnevnik objavil fotografije, kjer je voznik ministrstva pomagal Ruplovi pri zlaganju nakupovalnih vrečk. Zunanje ministrstvo je tedaj pojasnilo, da je ministrova soproga gospodinjske predmete kupila po naročilu ministra in da gre za nekaj povsem običajnega.

MZZ je še poudaril, da je soproga ministra Dimitrija Rupla ob številnih državnih obiskih spremljala soproge predsednikov in ministrov brez plačila, zato naj bi ji bila v zelo izjemnih primerih dovoljena uporabo službenega vozila brez ministra.

Virant je bil preveč goreč
Vprašanje o privilegijih pa je povzročilo tudi manjše nesoglasje v vladi. Minister za javno upravo Gregor Virant je namreč v zvezi z opisanim prevozom ocenil, da je takšna uporaba službenih vozil nedopustna. Premier Janez Janša je kasneje dejal, da je nekorektno, "da člani vlade ocenjujejo druge člane vlade." Za ocenjevanje ministrov je pristojen premier, je še dodal Janša.

Tudi Rupel je dejal, da sam Virantove izjave ne zna uskladiti z realnostjo. Kot je Rupel dejal v intervjuju za Mag, je bil Virant tudi opozorjen, da se mora zadrževati pri svojem stremljenju in gorečnosti.

Rupel sicer opozarja, da je sodelovanje žene katerega izmed ministrov pri državnem protokolu odvisno od požrtvovalnosti, obzirnosti in dobrega okusa, še piše na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve.

M. P.

Jaz kvečjemu potratim preveč svojega časa in zdravja za službene zadeve.

Dimitrij Rupel