Univerza v Ljubljani si želi mesto med vodilnimi univerzami v Evropi. Foto: RTV Slo
Univerza v Ljubljani si želi mesto med vodilnimi univerzami v Evropi. Foto: RTV Slo
Ivan Leban
Leban: Vpeljevanje šolnin je lahko nevarno. Foto: RTV Slo
Andreja Kocijančič
Tudi Kocijančičeva nasprotuje šolninam. Foto: RTV Slo
Matjaž Omladič
Omladič je opozoril na problem financiranja univerze. Foto: RTV Slo

Novi rektor bo izvoljen za štiriletni mandat. Prvi krog volitev bo 15. junija. Če nihče ne bo dobil večine, bo 21. junija drugi krog. Zmagovalec bo zamenjal Jožeta Mencingerja. Pred predstavitvijo so izžrebali vrstni red za uvrstitev na glasovnico za volitve rektorja. Prvi na njej bo Leban, druga Kocijančičeva in tretji Omladič.

58-letni Leban je redni profesor za anorgansko kemijo, uveljavljen znanstvenik in dolgoletni profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. 63-letna Kocijančičeva je nekdanja predsednica strokovnega sveta za visoko šolstvo in predavateljica na Medicinski fakulteti. 55-letni Omladič pa je redni profesor za področji analize in algebre na Fakulteti za matematiko in fiziko.

Leban za povezanost izobraževanja in raziskovanja
Leban se zavzema za enovito, integrirano in avtonomno univerzo, kjer bi bili izobraževanje in raziskovanje neločljivo povezani dejavnosti. Zavzema se tudi za izboljšavo študija in znanstvenoraziskovalnega dela na univerzi s formiranjem centrov odličnosti v poučevanju in učenju ter centrov odličnosti v raziskovanju ter za sprotno preverjanje kakovosti študija. Zavzema se za princip tutorstva in vse več dostopnih informacij in svetovanj za študente. Opozoril je, da bi bilo vpeljevanje šolnin lahko nevarno.

Kocijančičeva za prenovo programov
Kocijančičeva si bo prizadevala, da si bo univerza v naslednjih štirih letih odprla pot v sam vrh najboljših univerz v Evropi. Zato bo potrebna prenova študijskih programov. Poudarila je, da si kot rektorica želi enotno in avtonomno univerzo, saj bi le tako tudi v prihodnje ostala najboljša v Sloveniji. Univerzo je po njenih besedah treba internacionalizirati. Doslej ni bila najhitrejša pri implementaciji bolonjske reforme, predvsem ker je bila novela zakona o visokem šolstvu sprejeta prepozno. Kandidatka nasprotuje šolninam, zaveda pa se, da je izredni študij pomemben vir sredstev univerze.

Omladič bi izboljšal financiranje
Omladič bi si kot rektor zastavil cilj uveljavljanje položaja univerze, ki bo v skladu z obsegom in kakovostjo njenega dela, ter smotrno revizijo uredbe o financiranju. Opozoril je na problem, da en profesor uči 30 študentov, financiranje države pa je zelo majhno, večina od državnih sredstev pa gre za plače učiteljev. Kandidat za rektorja se zavzema tudi za delno revizijo bolonjskega zakona. Povečati je treba skrb za investicije v gradnjo novih objektov in prenovo obstoječih, postopno uvajanje izhodnih kriterijev pri financiranju raziskovalnega dela, kandidat pa se bo zavzemal tudi za spremembo davčne zakonodaje.