Kandidatka za mandatarko in začasna predsednica PS-ja si je vzela dva dni dopusta pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše v sredo. Foto: BoBo
Kandidatka za mandatarko in začasna predsednica PS-ja si je vzela dva dni dopusta pred glasovanjem o konstruktivni nezaupnici vlade Janeza Janše v sredo. Foto: BoBo
Kdo bodo novi ministri?
SLS iz vlade, medtem že pogovori o novi

Pozitivna Slovenija naj bi prevzela ministrstvo za finance, okolje in infrastrukturo, DeSUS bi obdržal ministrstvi za zdravje in zunanje zadeve (Gantar, Erjavec). SD bi vodil ministrstvo za obrambo (Jelušič), izobraževanje, znanost in šport (Lukšič), ter delo družino in socialne zadeve (Anja Kopač Mrak).

Kaj bo dobil Židan? Na MNZ Kociper ali Virant?
Državljanska lista naj bi obdržala pravosodje in javno upravo (Pličanič). Največ ugibanj je, kdo bo vodil ministrstvo za okolje in gospodarstvo in tehnologijo. Pri tem se omenja ime Dejana Židana. Notranje zadeve bi lahko vodila Maša Kociper ali predsednik DL-ja Gregor Virant. Znova samostojno kulturno ministrstvo – temu bi pripojili tudi urad za Slovence in zamejce po svetu – pa so v PS-ju ponudili civilni družbi.

Bratuškova na dopustu do srede
Kot predsednik DZ-ja se omenja Janko Veber. Več o sestavi nove vlade bo znano v sredo. Kandidatka za mandatarko Bratuškova je namreč danes in jutri – vsaj uradno - na dopustu.

KOKS IN DSP že imata kandidata za kulturnega ministra
Društvo slovenskih pisateljev (DSP) in Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS) sta po napovedi, da bo morebitna nova vlada s spremembo zakona o vladi spet vzpostavila ministrstvo za kulturo kot samostojen resor, za ministra za kulturo v morebitni novi vladi predlagala pisatelja Vlada Žabota.

Predsednik pisateljskega društva Veno Taufer je poudaril, da zagovarjajo prehodno vlado, ki pa mora biti čim bolj tehnična, njeno delovanje čim bolj pregledno in ki naj čim hitreje pripelje do izrednih volitev.

Hkrati v DSP-ju pozdravljajo pobudo za samostojno ministrstvo in za osebo iz civilne družbe, ki bi ga vodila, saj je civilna družba zahtevala, da odide elita in da vodstvo države prevzame nova ekipa, ki bo tehnična.

Predstavnik KOKS-a Igor Koršič je dejal, da se sicer zavedajo, da proces ni končan s tem, da jim vrnejo samostojno ministrstvo za kulturo in da jim dajo možnost predlaganja kandidata za ministra za kulturo.

Zavedajo se namreč, da vrnitev samostojnega ministrstva za kulturo danes ni v ospredju težav, ki jih je treba rešiti. Lahko pa bi predstavljala vzorčen primer drugačne politike, ki ne dela z izvršenimi dejstvi in brez dialoga, ampak primer politike, v kateri imajo odločilno besedo strokovnjaki.

Pogovori o programskih izhodiščih
Pozitivna Slovenija, Socialni demokrati, DL in Desus nadaljujejo pogovore o programskih izhodiščih nove koalicija in o sestavi vlade potem ko je PS v petek v DZ vložil konstruktivno nezaupnico, za mandatarko pa predlagala Alenko Bratušek.

Izvršni odbor stranke DeSUS danes premleva mandatarstvo Bratuškove in sodelovanje v vladi. Pričakovati je, da se bodo mnenja kresala predvsem med predsednikom Karlom Erjavcem in njenim generalnim sekretarjem Ljubom Jasničem. Oba se bosta skupaj z Meto Vesel Valentinčič potegovala za mesto predsednika stranke.

Janšo zapustil še SLS
Medtem pa je SDS danes še uradno zapustil tudi SLS: »Dogodki so dobili pospešek z govorom predsednika vlade na Zboru za republiko,« je dejal Radovan Žerjav.

Kdo bodo novi ministri?
SLS iz vlade, medtem že pogovori o novi