Drago Kos se zavzema za razkritje donatorja Hamdiji Blekiču. Foto: RTV SLO
Drago Kos se zavzema za razkritje donatorja Hamdiji Blekiču. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Drnovšek pravi, da vlada predsednikov urad finančno stiska in ne odobri vloge za povečanje sredstev, ki bi zagotovila normalno delovanje urada. Foto: Urad predsednika države/FA BOBO

Očitno sem imel prav, ko sem pred nekaj tedni v tej rubriki zapisal, da posamezniki, ki toliko govorijo in pišejo o Tomu Križnarju, v resnici želijo, da ostane v zaporu, da bi le lahko obtoževali predsednika.

Predsednik republike Janez Drnovšek

Kot poroča časnik Dnevnik, Drago Kos pravi, da javnost mora vedeti, kdo je skrivnostni dobrotnik, da bo lahko nadzorovala, kako se bo predsednik države v prihodnje vedel do njega. Kos meni, da morajo vse donacije najprej potovati v proračun in potem iz proračuna.

Po Kosovem mnenju so izgovori, da je dobrotnik Blekičev račun plačal neposredno, brez urada predsednika, nesmiseln, saj je Blekič potoval kot predsednikov odposlanec.

V uradu predsednika republike so za Dnevnik povedali, da nimajo nikakršnega dokumenta, iz katerega bi izhajalo, kdo je bil donator in v kakšni višini so bila darovana sredstva za posredovanje Blekiča. To naj bi dokazovalo, da gre pri donaciji neposredno za dogovor med dvema fizičnima osebama, po njihovem mnenju pa tako zakonodaja ni bila kršena.

Stroški celotne operacije reševanja Toma Križnarja iz sudanske ječe pa po besedah predstavnikov MZZ-ja ne presegajo 20.000 evrov. Da bo številka nižja, priča že dejstvo, da globe v višini 2.000 evrov, ki je bila Križnarju dosojena, ne bo potrebno plačati.

Drnovšek: Iskanje dlake v jajcu
Predsednik Janez Drnovšek je na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj zapisal, da stroškov Hamdije Blekiča, ki je posredoval za izpustitev Toma Križnarja, ni bilo mogoče plačati iz sredstev predsednikovega urada, zato so pomagali zasebni donatorji. Ker pa nekaterim v tej državi očitno ni bilo prav, da je ta akcija uspela, zdaj iščejo dlako v jajcu in postavljajo pod vprašaj tudi takšno financiranje. Drnovšek dodaja, da je šlo v primeru financiranja Blekića in Križnarja za donacijo fizične osebe, s katero urad predsednika nima nič.

Drnovšek je ob tem spregovoril tudi o proračunskem primanjkljaju predsedniškega urada. Dejal je, da se je prvič zgodilo, da se je proračunska postavka za urad nominalno zmanjšala prvič. Navedbe, da to zmanjšuje ugled Slovenije v svetu, pa je predsednik pojasnil, da očitno sedanja vlada meni, da to ni pomembno ter da se situaciji prilagaja. Ob tem je ocenil, da je ravnanje vlade neustavno. Urad je imel po njegovih besedah v prvi polovici leta nekaj več stroškov, zato je ministrstvo za finance zaprosil za dodatne sredstva. Drnovšek je zaradi pomanjkanja denarja že odpovedal nekatere obiske, med drugim bo namesto njega na zasedanje generalne skupščine ZN-a v New York odpotoval zunanji minister Dimitrij Rupel, opravil pa le, kar je potrebno. Na državni obisk v Španijo naj bi predsednik po lastnih besedah verjetno odpotoval z osebnim avtomobilom.

Očitno sem imel prav, ko sem pred nekaj tedni v tej rubriki zapisal, da posamezniki, ki toliko govorijo in pišejo o Tomu Križnarju, v resnici želijo, da ostane v zaporu, da bi le lahko obtoževali predsednika.

Predsednik republike Janez Drnovšek