Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Tomaž Gantar je v sredo po odločitvi sveta DeSUS-a prevzel začasna pooblastila predsednika stranke. Vendar si s Pivčevo nista popolnoma enotna glede pooblastil, zlasti za sodelovanje pri koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. Doslej so bili vsi trije podpredsedniki Janševe vlade predsedniki koalicijskih strank.

Po mnenju Aleksandre Pivec, ki se je po današnjem srečanju koalicijskega sestanka novinarjem izognila, je prezgodaj govoriti, ali se bo Gantar udeleževal koalicijskih usklajevanj. Kot je dejala v sredo, morajo skladno s pravnimi zakonitostmi odločiti, kdo to opravlja naprej, glede na to, da DeSUS trenutno nima formalnega predsednika. Po njenih besedah je treba pogledati, ali je začasni zastopnik stranke tudi v funkciji podpredsednika vlade ali ni.

Začasni zastopnik Tomaž Gantar se s premierjem Janezom Janšo o dogajanju v Desusu danes ni pogovarjal. "Še enkrat, prvi je predsednik vlade, ki bo moral o tem dati svojo besedo in povedati, kako razmišlja. Danes o tem ni bilo nobenega govora," je dejal za Radio Slovenija.

Sorodna novica Aleksandra Pivec odstopila, DeSUS bo do kongresa vodil Tomaž Gantar

V skladu z zakonom o vladi sicer naloge podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.

Gantar meni, da glede njegovih pooblastil ne sme biti dileme. Glede na to, da ima on začasna pooblastila predsednika stranke, je po njegovem mnenju prvi sogovornik predsednika vlade on, v imenu poslanske skupine DeSUS-a pa njen vodja Franc Jurša. Gantar verjame, da se bosta z Janšo tudi o tem pogovorila.

Odstop, a napoved nove kandidature

Pivčeva je z mesta predsednice DeSUS-a odstopila v sredo na seji izvršnega odbora pred sejo sveta stranke, ki bi verjetno odločal o njeni razrešitvi. Do napetih razmer so privedli očitki na njen račun glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji.

Izredni kongres DeSUS-a bo v prvi polovici novembra. Pivčeva je napovedala vnovično kandidaturo, bo pa še preverila zaupanje na terenu. Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Kdo formalno vodi stranko DeSUS?