Foto:
Foto:

Po njegovem mnenju tudi ni nobene potrebe za povišanje, saj ima Vzajemna za to oblikovanih dovolj finančnih rezerv.

Poleg tega naj bi bili stroški v prihodnjih mesecih manjši tako zaradi dopustov kot tudi zaradi polnega učinka pravilnika o zamenljivih zdravilih, zato bo skupaj z ministrstvom za finance od agencije za finančni nadzor zahteval, naj preveri upravičenost dviga premij in posebej še upravičenost dviga premije samo za starejše zavarovance.

"Razlike med premijami za najmlajše in starejše zavarovance bodo skoraj dvakratne, s čimer Vzajemna uvaja načelo rizičnosti, ki bolj obremenjuje stare in bolne, ki so praviloma tudi socialno šibkejši. To načelo je povsem nesprejemljivo pri zagotavljanju osnovnih zdravstvenih pravic, kar dopolnilno zavarovanje za doplačila po svoji vsebini je. Takšen dvig premij bo prizadel dohodkovno najšibkejšo populacijo zavarovancev, ki jo predstavljajo v veliki večini upokojenci ali njihovi družinski člani," je še poudaril Keber.

ZZZS: Država ogroža socialno varnost
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije ocenjujejo, da pomeni 13,5-odstotno zvišanje premije dopolnilnega prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja diskriminacijo starejših od 60 let, ki bodo plačevali višjo premijo. V sindikatu menijo, da je povišanje posledica ravnanja države, ki dopušča izrazite razlike v pogojih poslovanja ponudnikov dopolnilnih zavarovanj, s tem pa tudi ogroža socialno varnost zavarovancev.

SNS: Podražitev je diskriminatorna
Selektivna podražitev premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po oceni SNS-a nedopustna in izrazito diskriminatorna. V SNS-u zato pozivajo vlado, da glede napovedane podražitve nemudoma sprejme ustrezne ukrepe tudi v smislu priprave oziroma sprejetja zakonodaje, ki bo ustrezno uredila problematiko izravnalnih shem. Stranka ugotavlja, da gre podražitev le na škodo državljanov, starejših od 60 let.

DeSUS: Ostro nestrinjanje s podražitvijo
Predstavniki stranke upokojencev so izrazili ostro nestrinjanje s sprejetim povišanjem premij Vzajemne za starejše zavarovance, zato si bodo prizadevali za sprejetje zakona o izravnalnih shemah, ki naj bi položaj uredil. Do takrat pa zahtevajo zadržanje "diskriminatornega" zviševanja zavarovalnih premij za starejše.