Grabar Kitarovićeva meni, da slovenska pobuda nasprotuje mednarodnim zakonom. Foto: EPA
Grabar Kitarovićeva meni, da slovenska pobuda nasprotuje mednarodnim zakonom. Foto: EPA
Predlog Slovenije o razglasitvi zaščitne ekološke cone in epikontinentalnega pasu je razburil hrvaško stran. Foto: RTV SLO

Hrvaška zunanja ministrica je pred odborom za zunanje zadeve v Evropskem parlamentu v Bruslju pojasnila, da želi Hrvaška vprašanje meje s Slovenijo reševati z dialogom.

"Cona je velik problem"
"Slovenska pobuda je za nas res velika težava, ker nasprotuje mednarodnemu pravu v več točkah. Cona bi ležala pred hrvaškimi ozemeljskimi vodami in ne bi imela stika s slovenskim teritorialnim morjem. Po mednarodnem pomorskem pravu pa nobena država ne sme prestopiti sredinske črte in razglasiti cone brez dogovora med državama," pravi ministrica.

"Na žalost je meja po slovenskem predlogu določena ob hrvaški obali in teče
približno tja do sredine hrvaškega polotoka Istra,"
dodaja.

"Hrvaška je pred dvema letoma resda tudi sama brez posvetovanj in na hitrico v času pred volitvami razglasila cono, vendar je ta za članice Evropske unije suspendirana in tudi ne prejudicira meje s Slovenijo," je nadaljevala in povedala, da Zagreb glede nadaljnjih ukrepov za slovensko cono še preučuje možnosti.

Z Ruplom čez vikend
Ministrica naj bi se že ta konec tedna ob robu neformalnega zasedanja vodij diplomacije EU-ja v Veliki Britaniji sestala s slovenskim kolegom Dimitrijem Ruplom, s katerim naj bi govorila o dvostranskih vprašanjih.

Na zaplet med Hrvaško in Slovenijo sta se v evropskem parlamentu odzvala tudi slovenska evroposlanca Jelko Kacin (ALDE/LDS) in Alojz Peterle (EPP/NSi). Kacin je dejal, da ni razumel argumenta, da meje ni mogoče prejudicirati: če je ni, potem obe državi lahko razglasita cono, ne da bi prejudicirali mejo, meni.

Peterle pa je poudaril pomen izjave z Brionov ter upal, da se bo dialog nadaljeval in bosta mejo določili državi, ne ribiči.