Predsednica DZ-ja opozarja, da se opozicijska zahteva za odreditev preiskovalne komisije delno prekriva z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo, zato sklic izredne seje ni dopusten. Foto: BoBo/Borut Živulović
Predsednica DZ-ja opozarja, da se opozicijska zahteva za odreditev preiskovalne komisije delno prekriva z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo, zato sklic izredne seje ni dopusten. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Če je to, da skrbim, da državni zbor deluje v skladu z ustavo in da deluje zakonito, če je to za opozicijo nevestno delo, potem to jemljem kot priznanje in obljubljam, da bom tako delovala vse do konca mandata, dokler bom predsednica državnega zbora," je v odzivu na kazensko ovadbo, ki sta jo zoper njo na policijo in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v sredo vložili stranki SDS in NSi, dejala predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Dejala je, da v opoziciji "vlagajo kazenske ovadbe zoper svoje politične nasprotnike takrat, ko se počutijo že popolnoma nemočne" in dodala, da so vlagatelji ovadbe zdrsnili na "najnižji možni nivo politične kulture" in hkrati tudi v "protipravno stanje".

V opozicijskih strankah ji sicer očitajo zlorabo uradnega položaja in nevestnega dela v službi, ker ni sklicala izredne seje državnega zbora z obravnavo akta o odreditvi parlamentarne preiskave glede delovanja podjetij v slovenski energetiki, ki jo je zahtevala skupina 23 poslancev. Z neuvrstitvijo točke akta o odreditvi parlamentarne preiskave je po mnenju opozicije predsednica DZ-ja kršila tudi načelo demokratične in pravne države, pravila poslovnika o parlamentarni preiskavi in ustavno načelo zakonitosti.

Sorodna novica Vrtovec: Institucija državnega zbora je ugrabljena. Sajovic: Ovadba je napad na institucijo.

Kot je v svoj zagovor dejala Klakočar Zupančič, je za sklic seje državnega zbora potrebna vsebina, ki jo je dopustno obravnavati. "Opozicija ima seveda pravico, da zahteva sklic izredne seje, to je zapisano v ustavi, ampak na izredni seji se pa mora obravnavati dopustna vsebina, ne kar koli," je dejala in poudarila, da zato ustava ni bila kršena. "Zahteva opozicije ni vsebovala te dopustnosti, saj je zahteva za odreditev parlamentarne preiskave obremenjena z več nepravilnostmi, najhujša pa je, da se vsebina delno prekriva z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo, to se pravi parlamentarno komisijo, ki že deluje," je poudarila. DZ je namreč že na začetku maja odredil preiskavo o poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar.

Spomnila je tudi, da je tako prakso uvedel že predsednik DZ-ja France Cukjati leta 2005, ko je zavrnil zahtevo takratne opozicije za sklic parlamentarne preiskave, ki bi se prekrivala z že prej ustanovljeno. Je pa "takratna opozicija premogla več politične modrosti in se je s koalicijo dogovorila za razširitev že obstoječe preiskovalne komisije", je dejala. "Da vam zdaj tudi slikovito ponazorim – tudi če bi kdo na primer zahteval ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi revidirala zadevo Patria, v kateri je bil obdolženec Janez Janša, tega ne bi dovolila, ker je to nedopusten poseg v sodno vejo oblasti," je poudarila.

Glede očitkov, povezanih s sklepom o priznanju Palestine, ki jih prav tako izpostavljajo v opoziciji, je dejala, da je svoje ravnanje že takrat obširno obrazložila, o zadevi pa zdaj odloča ustavno sodišče. Glede očitkov o kršitvi poslovnika pri predlogu glede razrešitve člana nadzornega sveta SDH-ja pa je dejala, da sploh ne ve, kje naj bi bil poslovnik kršen, "jaz sem tukaj samo glasovala kot poslanka".

Klakočar Zupančič zavrača očitke opozicije

Opoziciji predlagala popravek ali pa razširitev delovanja obstoječe komisije

Predsednica DZ-ja je ob tem opoziciji ponudila dve hitri rešitvi. "Ena je, da opozicija popravi svojo zahtevo skladno z mnenjem zakonodajnopravne službe, vsaj v delu prekrivanja z že obstoječo parlamentarno preiskavo, to ne pomeni, da druge nepravilnosti ne bodo ostale, ampak vsaj najhujša, tista, ki je nedopustna in ki je niso dopustili niti predhodniki pred mano, bi bila odpravljena," je dejala.

Druga možnost pa je po besedah Klakočar Zupančič ta, da "se opozicija usede s koalicijo in da se dogovorijo za delovanje že obstoječe parlamentarne preiskave, da se ta razširi, če želijo bolj na široko preiskovati energetska podjetja". Klakočar Zupančič, ki so ji v koaliciji v sredo stopili v bran, je ob tem napovedala, da bo izredna seja sklicana takoj, ko bo zahteva za odreditev parlamentarne preiskave ustrezno popravljena.

Gladek (SDS): Prepričani smo, da bo zahteva zavrnjena tudi, če jo popravimo

Poslanec stranke SDS Rado Gladek je v izjavi za medije vztrajal pri očitkih, da predsednica DZ-ja "evidentno krši tako ustavo kot poslovnik državnega zbora, ki bi zanjo moral biti Sveto pismo". Ocenil je, da če bi bile "stvari čiste", v koaliciji zagotovo ne bi toliko energije vlagali v to, da "na vsak način zavrejo preiskavo".

Možnost, ki jo je omenila predsednica DZ-ja, da se opozicija s koalicijo dogovori o razširitvi že obstoječe preiskave, po Gladkovih besedah zanje pride v poštev pod pogojem, da oni vodijo preiskovalno komisijo. "Krovni problem pri prvi preiskovalki je to, da je predsednik, v čigar rokah je praktično kompletno delo preiskovalke, član Gibanja Svoboda," je poudaril.

Obenem je zavrnil tudi možnost popravkov zahteve za preiskovalno komisijo. "Ne pripravljamo popravkov, ker smo prepričani, da kar koli bomo popravili, bo vedno razlog za zavrnitev," je pojasnil.