Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bodo z oddajanjem vrtičkov v MOL-u začeli že pred poletjem. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Zoran Janković pravi, da bodo z oddajanjem vrtičkov v MOL-u začeli že pred poletjem. Foto: MMC RTV SLO
Marina Dolinar meni, da ljubljanski podžupan arhitekt Janez Koželj vprašanja vrtičkarstva ne rešuje ustrezno.
Osnutek odloka o vrtičkarstvu je ljubljanski odbor za gospodarjenje z nepremičninami sprejel soglasno. Foto: RTV SLO

Osnutek odloka, ki ga bo mestni svet obravnaval v prihodnjem tednu, vrtiček definira kot zemljišče, namenjeno za pridelavo vrtnin in sadja ter gojenja okrasnih rastlin za lastne potrebe, vrtičkarstvo pa kot prostočasno dejavnost, ki vključuje pridelovanje vrtnin in sadja ter gojenje okrasnih rastlin z namenom samooskrbe in negospodarske pridelave.

Zemljišča za trajno in začasno vrtičkarstvo
MOL bo na podlagi odloka v zakup oddajal zemljišča, ki so s prostorskimi akti MOL-a trajno namenjena za vrtičkarstvo, in zemljišča, na katerih bodo vrtički dovoljeni začasno. Lokacije zanje so razporejene tako, da enakomerno oskrbujejo vse predele mesta, piše v obrazložitvi odloka.

Območja za vrtičke naj bi se tako nahajala na robovih urbanih kompleksov v predelih Črnuč, Zaloga, Hrušice, Bežigrada, Vižmarij, Šentvida, Dravelj in Podutika, Brda ...

Večja trajna območja vrtičkov dopolnjuje drobna mreža manjših območij, kjer se vrtički pojavljajo kot sestavni del ali dopolnitev zelenih površin v stanovanjskih območjih, na primer v Šiški in na Viču.

Enotna zasnova, urejeno parkiranje in sanitarije, oskrba z vodo
Posamezno območje vrtičkov bo moralo imeti enotno funkcionalno in oblikovno zasnovo, enotno ograjo, urejeno parkiranje, način ravnanja z odpadki, oskrbo z vodo in urejene sanitarije. Opremljeno bo lahko le z lesenimi lopami ali zaboji za shranjevanje orodja in otroškim igriščem.

MOL bo vrtičke oddajal prek komisije, ki jo bodo sestavljali predstavniki mestne uprave in četrtnih skupnosti, in sicer za najmanj eno in največ pet let z možnostjo podaljšanja. Zakup 60 kvadratih metrov vrtička naj bi znašal 67 evrov na leto. Obratovalni stroški naj bi stali okoli pet evrov na mesec.

Društvo vrtičkarjev že vložilo pripombe
Predsednica društva vrtičkarjev Ljubljana Marina Dolinar je pojasnila, da so na osnutek že vložili pripombe. Poleg tega so predlagali tudi ustanovitev strokovne skupine, ki naj bi pripravila odlok o vrtičkarstvu. "Meni je žal, ampak arhitekt pa vrtičkarstvo ne gresta skupaj," je bila kritična. S tem je zbodla ljubljanskega podžupana Janeza Koežlja, ki sicer stoji za načrtom ljubljanskega vrtičkarstva.

V društvu menijo, da je pri reševanju vrtičkarskega vprašanja potrebno tudi njihovo sodelovanje, kritični so do majhnih načrtovanih velikosti vrtičkov, do omejitev glede lop, do dejstva, da odlok ne opredeljuje natančnih lokacij ipd.

M. N.

Marina Dolinar meni, da ljubljanski podžupan arhitekt Janez Koželj vprašanja vrtičkarstva ne rešuje ustrezno.