Koalicija pripravlja novo koalicijsko pogodbo, za osnutek je zadolžen PS. Foto: BoBo
Koalicija pripravlja novo koalicijsko pogodbo, za osnutek je zadolžen PS. Foto: BoBo
Koalicija še nič o kadrovskih vprašanjih

Minister za notranje zadeve in vodja DL-ja Gregor Virant je po koncu kolegija pojasnil, da se bodo v skladu z dogovorom ministri dejavno vključili v pripravo koalicijske pogodbe in vsak za svoj resor pripravili besedilo, ki bo zajemalo posamezna delovna področja.

Osnutek bo PS kot največja vladna stranka pripravila do konca leta, nato se bodo začela konkretna usklajevanja.

Vodja poslancev DeSUS-a Franc Jurša ni želel špekulirati o vsebini nove pogodbe, bo pa po njegovih besedah ena izmed najpomembnejših tem zdravstvo. Z novo koalicijsko pogodbo pa naj bi sledila tudi rekonstrukcija vlade, čeprav o tem po njegovih besedah danes niso govorili.

"Težko je sicer napovedovati morebitne menjave ministrov, je pa res, da sta pod vprašajem dva ministra," je še dodal Jurša. Pri tem je mislil na ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela, ki se bo moral zagovarjati pred očitki iz interpelacije, zaradi kriminalističnih preiskav pa je zdaj sporen še obrambni minister Roman Jakič.

Koalicija ni razpravljala o spornih ministrih
Po Virantovi razlagi se na kolegiju niso pogovarjali niti o Jakiču niti o Omerzelu. Zanj še vedno velja, da bo svojo plat zgodbe pojasnil poslanskim skupinam koalicije, a doslej se je infrastrukturni minister sešel le s poslanci DeSUS-a.

Najpomembnejše v tem trenutku je to, da je treba po odstopu gospodarskega ministra Stanka Stepišnika in ministra za zdravje Tomaža Gantarja izpraznjeni mesti čim hitreje zapolniti, je dejal Virant.

Obrambni minister Roman Jakič, ki ga preiskujejo zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, je očitke že zavrnil in zagotovil, da bo ob morebitni pravnomočni obtožnici odstopil. Svoj pogled na preiskave pa je že pojasnil poslancem PS-ja na današnji seji poslanske skupine.

Koalicija še nič o kadrovskih vprašanjih