"Pred dvema letoma so stranke koalicije vedele, kaj morajo storiti, ljudje pa so jim zaupali. Danes prevladuje nezadovoljstvo, vlada je izgubila razvojni fokus," ugotavlja Kresalova. Foto: MMC RTV SLO

Po dveh letih soočanja s krizo je za nezadovoljstvo med ljudmi krivo dejstvo, da ne znamo več stopiti skupaj in nimamo več jasnih prioritet.

Katarina Kresal

Predsednica LDS-a Katarina Kresal je v ponedeljek po seji sveta stranke napovedala, da bo LDS predlagal sklic razvojne klavzure koalicije, saj je prepričana, da koalicijske stranke ne znajo več stopiti skupaj in nimajo jasnih prioritet.

Kontič: Zadeve se je treba lotiti po korakih
Bojan Kontič
, vodja poslanske skupine SD-ja v odstopu, meni, da bi morala predsednica LDS-a vprašanje prioritet najprej sprožiti na vladi. "Koalicijska pogodba seveda ni biblija, ampak se lahko dnevno spreminja. Če so predlogi za njeno spremembo, je dobro o tem opraviti resen pogovor."

Po Kontičevih besedah je pogovor o prioritetah koalicije "sam po sebi sicer dober, ker pogovarjanje nikoli ne škodi, ni pa nujno, da da kakšen dober rezultat". Zato je prepričan, da se je zadeve treba lotiti po korakih. "Predlagam, da to najprej stori vlada, nato pa skuša doseči soglasje tudi znotraj koalicije."

Juri: Žal se tolmačenje prioritet razlikuje
Z oceno Kresalove o stanju v koaliciji se strinja poslanec in podpredsednik Zaresa Franco Juri. "Žal se tolmačenje teh prioritet tu pa tam razlikuje tudi med strankami koalicije. Zdaj je lepa priložnost, da se v koaliciji poenotimo okoli nekaterih prioritet."

Juri s predsednico LDS-a deli mnenje, da je treba znižati breme na račun šibkejših družbenih sektorjev oziroma kategorij, po njegovih besedah je pomembna prioriteta koalicije tudi preprečiti nadaljnjo koruptivno delovanje na račun države. Večjo preudarnost pa pričakuje pri pozivu "k hitremu poenostavljanju postopkov zlasti pri prostorskem načrtovanju".

Jurša: Več bi se morali dogovarjati
V DeSUS-u so pozdravili pobudo za sklic razvojne klavzure, na kateri bi se koalicija poenotila. Po mnenju poslanca Franca Jurše bi se morali v koaliciji več dogovarjati in sprejemati skupne sklepe. "Pri vsakem pomembnem zakonu oziroma tisti tematiki, ki vpliva na razvoj države, je treba že v samem začetku dogovoriti osnovne zadeve, da ne bi potem prihajalo do različnih stališč v posameznih koalicijskih strankah," dodaja.

Po dveh letih soočanja s krizo je za nezadovoljstvo med ljudmi krivo dejstvo, da ne znamo več stopiti skupaj in nimamo več jasnih prioritet.

Katarina Kresal