Tako složni so bili po volitvah. Pahor trdi, da kondicija ostaja sijajna. Foto: MMC RTV SLO
Tako složni so bili po volitvah. Pahor trdi, da kondicija ostaja sijajna. Foto: MMC RTV SLO
Denar
Minimalna plača mora biti dovolj visoka, a ne previsoka, meni Pahor. Foto: MMC RTV SLO
Vrh koalicije
Teme so bile raznolike. Foto: MMC RTV SLO
Brdo: Srečanje koalicije

Še več, kot je dejal po sestanku, je bil ta vrh koalicije najuspešnejši, najbolj kakovosten in najbolj pripravljen do zdaj.

Zadovoljstvo s sestankom so izrazili tudi preostali predsedniki koalicijskih strank; Gregor Golobič meni, da so se "cepili proti koalicijski gripi", Karl Erjavec ocenuje, da so na izzive dobro pripravljeni, Katarina Kresal pa meni, da so veliko že dosegli, veliko pa jih še čaka.

Premier je povedal še, da so se "sprehodili" skozi vse pomembne stvari, pri čemer prednostne naloge vlade ostajajo vezane na reševanje gospodarske in socialne krize.

"Izstopna strategija je tema številka ena," je dejal Pahor. Med preostalimi temami, ki so jih obravnavali predsedniki, ministri in poslanci štirih koalicijskih strank, pa je navedel še zahtevo po dvigu minimalne plače, vprašanje udeležbe zaposlenih pri dobičku, dohodninsko, pokrajinsko, zdravstveno, pokojninsko in volilno zakonodajo, modernizacijo javnega sektorja, nezdružljivost poslanske in županske funkcije, zakon o RTV Slovenija in družinski zakonik.

"Poleg ukrepov za izhod iz krize smo šli skozi vrsto stvari, kjer smo tam, kjer enotnega mnenja ni, dogovorili čas, načrt, kako bomo prišli do večine, da bi lahko sprejeli potrebne ukrepe," je pojasnil predsednik vlade.

Pahor je v zvezi z gospodarskimi cilji dejal še, da naj bi ob tem času prihodnje leto dosegli enoodstotno gospodarsko rast, obvladljivo inflacijo, nižji javnofinančni primanjkljaj, število brezposelnih pa naj ne bi preseglo 120.000.

Kresal: Davčno breme naj se ne poveča
Predsednica LDS-a in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal pa je glede priprave izhodne strategije povedala, da ta po mnenju njene stranke ne sme povečati davčnega bremena prebivalstva in gospodarstva, še posebej pa ne sme dodatno obdavčiti najproduktivejšnih ljudi v družbi.

To je sicer zagotovil tudi Pahor, ki je povedal, da je minister za finance Franc Križanič orisal glavne smeri svojih razmišljanj glede sprememb dohodninske zakonodaje, ki pa bodo fiskalno nevtralne in ne bodo povečevale davčnega primeža.

Kresalova je sicer povedala tudi, da bi v Sloveniji morali povečati dodano vrednost v našem gospodarstvu, izboljšati poslovno okolje in tako povečati obseg naložb, tako domačih kot tujih, ne bi pa smeli pozabiti niti na mala in srednja podjetja ter obrtnike, ki so hrbtenica gospodarstva. Pričakuje tudi razpravo o tem, kako povečati naložbe in kako ustvarjati nova delovna mesta. Obenem zagovarja racionalizacijo javnega sektorja.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da bodo razlike, ki pri pripravi izhodne strategije obstajajo, presegli in da jo bodo uspeli uresničiti, saj so njeno ogrodje pomembne strukturne reforme. Verjame, da bodo sprejeli ukrepe za bolj konkurenčno gospodarstvo in nižjo javno porabo ter ob tem zagotovili dostojen standard za najšibkejše sloje v družbi.

"Do zneska minimalne plače s pogajanji"
Pahor je tudi ponovil, da bo vlada skupaj s socialnimi partnerji, tako kot je napovedala v sredo, nemudoma pripravila nov zakon o minimalni plači in upoštevala, da so se življenjski stroški povečali. "Do zneska minimalne plače bomo prišli s pogajanji," je napovedal Pahor in pri tem zatrdil, da mora biti ta dovolj visok, da omogoča delavcem, da s svojim delom zaslužijo za dostojno življenje, a ne previsok, saj bi to odbijalo delodajalce od novih zaposlitev ali jih celo prisililo v selitev proizvodnje v tujino.

Pahorja zmotila Lahovnikova odsotnost
Pahor se je dotaknil tudi odsotnosti ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika, ki naj bi po neuradnih virih dejal, da je imel pomembnejše delovne naloge od udeležbe na vrhu. Premier je zatrdil, da od Lahovnika pričakuje, da bo naslednjič prisoten, saj nihče izmed udeležencev srečanja ni bil prisoten zato, ker je imel "preveč časa". Kot je dejal, želi, da bi Lahovnik razumel potrebo po dialogu in iskanju kompromisov.

Od ministra zato pričakuje, da bo o svoji odločitvi premislil in mu v ponedeljek povedal, kako bo v prihodnje kot pomemben člen vlade aktivno sodeloval na vseh sestankih, kjer se bo usklajevalo spremembe, še posebej, če je na njih prisoten premier.
Kot je znano, je sestanek sicer sklical predsednik vlade Borut Pahor na zahtevo stranke Zares, poleg predsednikov strank pa so se ga udeležili še nekateri ministri in koalicijski poslanci. Glavna tema sta bila usklajevanje nekaterih odprtih vprašanjih zaradi različnih pogledov in analiza, kako se sporazum uresničuje.

Brdo: Srečanje koalicije