Emilija Stojmenova Duh je eno interpelacijo prestala, a brez široke koalicijske podpore. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Emilija Stojmenova Duh je eno interpelacijo prestala, a brez široke koalicijske podpore. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Obrambno ministrstvo od izvolitve Marjana Šarca v Evropski parlament začasno vodi premier Robert Golob. Takoj po evropskih volitvah je sicer napovedoval, da je z delom ekipe na obrambnem ministrstvu zadovoljen, zato da bodo razmišljali tudi o iskanju kandidatov znotraj obstoječe ekipe. V tej je trenutno le še državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi utegnil na težave pri podpori naleteti med koalicijskimi poslanci.

Sorodna novica Premier napoveduje, da bo Šarčev naslednik mandat prevzel sredi septembra

Golob je sicer ob prevzemu poslov na obrambnem ministrstvu napovedal, da bo ime ministrskega kandidata poiskal nekje do konca poletja. "Poletje je še tukaj," je tako na vprašanje, kako poteka iskanje novega obrambnega ministra ob prihodu na sejo vlade odgovoril Črnčec. Na novinarska vprašanja, ali tudi njega zanima vodenje resorja, pa ni odgovoril. V medijih je sicer v preteklih dneh zaokrožilo več ugibanj o mogočih kandidatih, med drugim ime generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leona Behina in nekdanjega načelnika generalštaba Slovenske vojske Dobrana Božiča. Pred začetkom parlamentarnih počitnic pa se je omenjalo tudi poslanca Svobode in predsednika odbora DZ-ja za obrambo Martina Premka.

Božič je na poizvedovanje Slovenske tiskovne agencije odvrnil, da o ministrski funkciji ni govoril z nikomer. Da si te ne želi ter da v zvezi s tem nihče tudi ni stopil v stik z njim, je prav tako dejal Behin. Prepričan pa je, da bo predsednik vlade našel ustreznega kandidata za to funkcijo, je dodal.

"Predlagatelj imena ministrice ali ministra je predsednik vlade, ki se običajno posvetuje in uskladi s poslankami in poslanci, tudi tokrat bo tako. Predsednik vlade bo držal besedo, predlagal, ko bo čas," je pred tokratnimi koalicijskimi usklajevanji dejal vodja poslancev največje vladne stranke Gibanje Svoboda Borut Sajovic. Kot je dodal, pa ga veseli, da je kandidatov oziroma imen kar nekaj.

Kmalu se bo zagovarjala ministrica Emilija Stojmenova Duh

Sorodna novica Ministrica za digitalno preobrazbo zavrača očitke SDS-a iz druge interpelacije

Predlog za imenovanje novega obrambnega ministra je tako v DZ-ju pričakovati na začetku jeseni, ko se bo v DZ-ju zagovarjala tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. SDS je namreč zaradi nakupa 13.000 računalnikov vložil drugo interpelacijo, v kateri med drugim ministrici očita nevestno opravljanje dela in zavajanje javnosti.

Pri tem utegne Emilija Stojmenova Duh naleteti na težave pri podpori tudi v koalicijskih vrstah, pri čemer je v manjših dveh strankah koalicije slišati, da njihova podpora ministrici ni samoumevna. Poslanci Levice so se namreč vzdržali že pri glasovanju ob prvi interpelaciji, večina poslancev SD-ja pa je bila ob glasovanju odsotna.

"Ministrica seveda v tej zgodbi ni povsem brez greha. Imela je dober namen, očitno jo je pa presenetilo, da v tej državi na razdelitev katere koli stvari socialno najšibkejšim, najranljivejšim nismo bili pripravljeni, nismo imeli sistema," je tokrat dejal Sajovic, ki verjame, da si ministrica zdaj za to prizadeva in jo sam podpira.

Predsednik SD-ja in gospodarski minister Matjaž Han pa je medtem presodil, da bi bilo morda prav, da se ministrica pred zagovorom v DZ-ju pogovori tudi s poslanskimi skupinami. Po njegovih besedah se bodo v stranki pogovorili tudi s poslanci, je pa to "že druga interpelacija in seveda še več težav".

Boštjančič: Nadaljujemo vse reforme

Sicer pa vladno koalicijo ob obljubljeni izpeljavi ključnih strukturnih reform čaka zahtevna jesen. Finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič je ob prihodu na današnjo sejo vlade zatrdil, da nadaljujejo vse reforme, o katerih v koaliciji govorijo že ves čas. V pripravi je več zdravstvenih zakonov, v razpravi so izhodišča pokojninske reforme, ki jih bodo po načrtih lahko končali do konca tega leta oz. začetka prihodnjega, "precej daleč" je tudi prenova plačnega sistema v javnem sektorju, sveženj davčnih sprememb pa bo predvidoma v prihodnjih 14 dneh romal v DZ, je naštel Boštjančič.

Han je hkrati kot eno ključnih nalog poudaril še nadaljevanje popoplavne sanacije. "Mislim, da se moramo tega resno lotiti in zadeve urediti, nekatere gredo v pravo smer, pri nekaterih imamo malo težav, ampak verjamem, da nam bo uspelo," je dejal. O pričakovanjih pred politično jesenjo pa je dodal, da se ne spomni, da v zadnjih 20 letih kdaj ne bi rekli, da bo ta politično vroča.