Miro Cerar je strokovnjak za področji ustavnega in upravnega prava. Foto: MMC RTV SLO
Miro Cerar je strokovnjak za področji ustavnega in upravnega prava. Foto: MMC RTV SLO

Pravni strokovnjak Miro Cerar je za MMC pojasnil, da koalicijska pogodba sama po sebi ni pravni akt, ampak gre za politični dogovor, ki ga sklenejo partnerji v vladi. Vladne stranke zavezuje politično in zato so tudi sankcije ob morebitni kršitvi pogodbe politične, pravi. Tako koalicijski partnerji največkrat kritizirajo tistega, ki krši ali ne spoštuje pogodbo, v skrajnem primeru lahko kdo od pogodbe tudi odstopi. To potem po navadi pomeni, nadaljuje Cerar, izstop iz vlade in odpoklic svojih ministrov, spremeni pa se nato tudi razmerje sil v parlamentu.

Ker je koalicijska pogodba torej le politična zaveza, zanjo ni pravnih sankcij niti je ne presojajo pravni organi. Na sodišču te pogodbe tako ni mogoče iztožiti, saj ni pogodba v pravnem smislu, je pojasnil Cerar.

Po Cerarjevem mnenju je normalno in neizogibno, da vladna koalicija temelji na dogovoru, ki mora imeti bistvene elemente ter določbe o medsebojnih razmerjih in nalogah posameznih partnerjev. Dogovor je lahko tudi usten, saj ni nikjer napisano, da mora biti to podpisana pogodba. Toda v sodobnem času je vladanje po besedah Cerarja tako kompleksno, da želi imeti vlada zapisano, kaj so partnerji sklenili, saj le tako lahko dokazujejo svoje dogovore.

Ana Svenšek