Minister bo zadovoljen, če bo nov plačni sistem začel veljati v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: RTV SLO
Minister bo zadovoljen, če bo nov plačni sistem začel veljati v prvi polovici prihodnjega leta. Foto: RTV SLO
Pogajanja o plačah v javnem sektorju
Nominalna plača v fiksnem delu se ne bo znižala nobenemu delavcu. Foto: RTV SLO

Pogajanja o kolektivni pogodbi za javni sektor so po njegovih zagotovilih v sklepni fazi, sam si tudi želi, da bi sistem začel veljati že na začetku leta 2007 ali najpozneje sredi tega leta.

Vladni predlog za odpravo plačnih nesorazmerij znaša 54,4 milijarde tolarjev, sindikalni pa je za milijardo višji. Kolektivna pogodba za javni sektor naj bi približno 120 tipičnih in orientacijskih delovnih mest uvrstila v pregleden sistem in hkrati odpravila nekatera plačna nesorazmerja.

Prenizko vrednotene plače bodo v prihodnjih letih rasle hitreje kot inflacija, previsoko vrednotene plače pa bodo rasle počasneje od inflacije. Nominalna plača v fiksnem delu se po besedah Gregorja Viranta nikomur ne bo znižala.

Dejavnosti, ki bi največ pridobile, so zdravstvo, kultura, socialno varstvo in neuniformirani del javne uprave. Šolstvo in uniformirani del državne uprave pri plačah ne bo pridobilo.

Minister Virant je napovedal sestanek s Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, saj delitev sindikatov ni v interesu vlade. Virant upa, da se bodo sindikati dogovorili o podpisu kolektivne pogodbe. Minister ob tem opozarja, da bo kolektivna pogodba podpisana, tudi če se sindikati o tem ne bodo odgovorili, saj zakon določa, da je kolektivna pogodba veljavna, ko se z njo strinja in jo podpiše večina sindikatov javnega sektorja.

Konfederacija sindikatov namreč ni podpisala izjave o usklajenosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa, da se plače v javnem sektorju uskladijo 1. julija 2006. Konfederacija, ki povezuje SVIZ, Sindikat zdravstva in socialnega varstva, Policijski sindikat, Sindikat delavcev v zdravstveni negi in Neodvisni sindikat delavcev ljubljanske univerze še opozarja, da večina sindikatov ne predstavlja nujno tudi večine zaposlenih