Možnost, da je bila delnica Mercatorja prodana pod ceno, je potrdil tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Foto: MMC RTV SLO
Možnost, da je bila delnica Mercatorja prodana pod ceno, je potrdil tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. Foto: MMC RTV SLO
Milan M. Cvikl
Opozicijski član komisije je bil zelo kritičen na račun premierjeve odsotnosti. Foto: RTV SLO

Janša je bil na sejo vabljen zaradi izjave za Mag, da je bila prodaja Mercatorja napaka, opozicija pa meni, da bi bila ob prodaji paradržavnih deležev največjega domačega trgovca lahko iztržena višja cena, v tem primeru pa naj bi šlo za usklajeno delovanje skladov ter Istrabenza in Pivovarne Laško.

Kljub nasprotovanju poslancev koalicije je komisija sprejela sklep o sumu oškodovanja premoženja, gradivo predala vrhovnemu državnemu tožilstvu, vladi pa predlagala razrešitev vodstev Kada in Soda.

Komisija tožilstvu predlaga, da na podlagi revizijskih poročil računskega sodišča in drugih dokumentov ugotovi, ali obstoja sum kaznivega dejanja in postopa v skladu s svojimi pristojnostmi. Računsko sodišče je imelo po besedah predsednika Igorja Šoltesa pri pripravi revizijskih poročil zaradi oznake poslovne skrivnosti v določenem delu postopkov Kada in Soda pri prodaji Mercatorja precej težav. Na podlagi podatkov, ki so se pojavljali v javnosti, je sodišče ugotovilo, da obstaja tveganje, da sklada pri prodaji Mercatorja nista iztržila najvišje kupnine, zato je izdalo mnenje s pridržkom, nato pa je popravljalne ukrepe ocenilo kot zadovoljive.

Kritike in opravičila na račun odsotnosti
Predsednik upravnega odbora Soda Milan Podpečan in direktor Soda Marko Pogačnik sta že v ponedeljek napovedala, da se seje komisije ne bosta udeležila, danes pa se je opravičil tudi predsednik uprave Kada Tomaž Toplak, ki meni, da komisija presega svoje pristojnosti ter posega v dokončno revizijsko poročilo računskega sodišča, s čimer krši zakon o računskem sodišču. Premier Janša se je opravičil uro pred začetkom seje.

Član komisije Milan M. Cvikl (SD) je prepričan, da premierja na sejo ni bilo, "ker se boji pokazati svojo nesposobnost, neznanje. Opravičilo, da je zadržan, je za lase privlečena poteza."

V bran predstavnikom Kada in Soda ter predsednika vlade pa sta stopila Ciril Testen (NSi) in Rudi Veršnik (SDS). Prvi je menil, da je krivda za neudeležbo povabljenih na sejo obojestranska, torej tudi pri komisiji sami, saj je način obravnavanja zadeve Mercator na komisiji po njegovem mnenju nesprejemljiv. "Treba je zasledovati tudi druge interese, npr. da je Mercator ostal v slovenski lasti," je tudi poudaril Testen. Veršnik se je strinjal in dodal, da pri prodaji Mercatorja ni bilo oškodovano državno premoženje.

Predsednik komisije Milan Petek (LDS) je dejal, da, "če je bila prodaja Mercatorja napaka in če Janša vztraja, da zanjo ni odgovoren, potem je pričakovati, da bodo za to odgovarjali ključni akterji v Kadu in Sodu."

M. R.