Med hrvaškimi policisti so bili tudi pripadniki specialne enote. Foto: RTV SLO
Med hrvaškimi policisti so bili tudi pripadniki specialne enote. Foto: RTV SLO
Cvetlična korita
Cvetlična korita še zapirajo kolovozno pot do hiše Joška Jorasa. Foto: RTV SLO

Avtomobilsko dvigalo, s katerim naj bi Joras in predstavniki Civilne iniciative za mejo v Istri odstranili korita, je po navedbah slovenskega prometnega inšpektorja imelo potni nalog le do Portoroža, ne do Sečovelj, kamor je bilo namenjeno. Takšen pregled naj bi se po besedah predstavnika Sindikata avtoprevoznikov Slovenije zgodil prvič, zato so že napovedali zaporo na obeh straneh meje, če korita ne bodo odstranjena.

Joško Joras je dejal, da je "razočaran nad slovensko politiko, ki je pokazala, da je pripravljena storiti vse, da se ne bi izvršila odločba okrajnega sodišča v Piranu." Če se bo takšen odnos nadaljeval, Joras grozi, da bo SLS razpisal referendum o vstopu Hrvaške v EU. Jorasov odvetnik Danijel Starman pa je poudaril, da bodo kljub temu poskušali storiti vse za odstranitev korit, v nasprotnem primeru pa je napovedal denarne kazni.

Hrvaška policija opazovala dogajanje
Dogajanje je ves čas opazovalo približno 50 hrvaških policistov, ki jim je bilo naročeno, naj preprečijo akcijo odstranjevanja cvetličnih korit. Promet čez mejni prehod je sicer potekal nemoteno.

Hrvaška policija je korita postavila po incidentu 20. aprila, med katerim je Joras med drugim tudi padel v Dragonjo. Slovensko zunanje ministrstvo se je na dogodek odzvalo z noto hrvaški strani. Poudarilo je tudi, da stoji hiša Joška Jorasa na slovenskem ozemlju, medtem ko Zagreb trdi, da gre za hrvaško ozemlje, in meni, da je uredba piranskega sodišča neveljavna. To sodišče je 4. maja razsodilo, da mora hrvaška stran korita umakniti, če ne jih lahko odstrani tožnik Joško Joras.