Nostrifikacija Avstrijske državne pogodbe je podprl tudi predsednik države Danilo Türk. Foto: Urad predsednika
Nostrifikacija Avstrijske državne pogodbe je podprl tudi predsednik države Danilo Türk. Foto: Urad predsednika

Mi smo vaši, in ko nas boste imeli za vaše, nas bodo tudi rojaki v Sloveniji imeli za svoje.

Olga Voglauer, koroška Slovenka

Predsednik NSKS-ja Karel Smolle, edini povojni avstrijski poslanec iz vrst koroških slovencev, je dejal, da je cilj NSKS-ja , da "oživlja žerjavico kulture, gospodarstva in ustvarjalnosti".

NSKS od Slovenije odločno zahteva nostrifikacijo Avstrijske državne pogodbe, o čemer so se predstavniki v petek pogovarjali tudi s predsednikom države Danilom Türkom. Nostrifikacijo je predsednik države že podprl, saj je na petkovem srečanju s predstavniki Narodnega sveta koroških Slovencev dejal, da bi bila to "pika na i slovenskemu zavzemanju, za kar imamo dovolj razlogov: to je skupna meja z Avstrijo, manjšino v njej in 7. člen ADP-ja."

Med slavnostnimi govorniki so bili tudi akademik in pesnik Niko Grafenauer, prireditve pa so se poleg častnega pokrovitelja Pavla Gantarja, predsednika DZ-ja, udeležili tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, visoki predstavnik mednarodne skupnosti in EU-ja v BIH-u Valentin Inzko in evropski poslanci Lojze Peterle, Jelko Kacin in Ivo Vajgl.

"Zahtevajmo, kar nam gre"
Nastopila je tudi nekdanja predsednica Koroške dijaške zveze (KDZ) Olga Voglauer, ki je predstavnike NSKS-ja pozvala, naj mladim namenijo toliko sredstev kot kakšni osrednji organizaciji. Posvarila je tudi pred relativiziranjem žrtev nacionasocializma z žrtvami komunizma. "Naši uporniki so se borili pri partizanih in bodimo ponosni nanje,"je dejala Voglauerjeva in dodala, da so si z bojem izbojevali tudi pravice iz 7. člena ADP-ja, zato se o njih zdaj ni treba več pogajati. "Zahtevajmo, kar nam gre," je bila odločna Voglauerjeva.

Koroški Slovenci skupaj od leta 1946
NSKS je bil ustanovljen 28. junija 1949 na pobudo Joška Tischlerja, ki je bil tudi prvi predsednik NSKS, hkrati pa tudi prvi ravnatelj leta 1957 ustanovljene Slovenske gimnazije v Celovcu. Vodil jo je med letoma 1949 in 1960 ter med letoma 1972 in 1976. Najdlje pa je organizacijo vodil odvetnik Matevž Grilc, in sicer od leta 1976 do 1995 ter znova med letoma 2005 in 2009. Njega je marca letos nasledil Karel Smolle, ki je bil glas koroških Slovencev tudi v avstrijskem parlamentu.

Mi smo vaši, in ko nas boste imeli za vaše, nas bodo tudi rojaki v Sloveniji imeli za svoje.

Olga Voglauer, koroška Slovenka