Na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije je od 1. avgusta dostopen nov način objavljanja lobističnih podatkov. Objavljeni so zaporedna številka, funkcija oz. položaj lobiranca, naziv politične stranke oz. institucije, datum stika, status lobista, interesna organizacija ter namen in cilj lobiranja. Foto: BoBo
Na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije je od 1. avgusta dostopen nov način objavljanja lobističnih podatkov. Objavljeni so zaporedna številka, funkcija oz. položaj lobiranca, naziv politične stranke oz. institucije, datum stika, status lobista, interesna organizacija ter namen in cilj lobiranja. Foto: BoBo

Na spletni strani Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je od 1. avgusta dostopen nov način objavljanja teh podatkov. Objavljeni so zaporedna številka, funkcija oz. položaj lobiranca, naziv politične stranke oz. institucije, datum stika, status lobista, interesna organizacija ter namen in cilj lobiranja.

Lobirane osebe pa morajo o stikih z lobisti sestaviti zapis in ga posredovati komisiji v roku treh dni od stika z lobistom.

Objavljeni podatki izvirajo iz prejetih zapisov o lobističnih stikih, ki imajo vse elemente lobiranja po določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Število lobističnih stikov ni nujno enako številu prejetih zapisov lobističnih stikov, saj lahko en prejeti zapis zajema podatke več lobističnih stikov.

KPK je največ zapisov o lobističnih stikih po 1. avgustu med poslanskimi skupinami prejel od SMC-ja, in sicer 33. Od poslanske skupine SD-ja je prejel 31 zapisov, od NSi-ja 11 in od ZL-ja štiri zapise. Na komisiji so prejeli še dva zapisa drugih funkcionarjev oz. funkcionarja DZ-ja ter 12 zapisov javnih uslužbencev v DZ-ju.

Lobisti so na poslance najpogosteje skušali vplivati za interese Zveze društev upokojencev Slovenije. Takšnih je bilo 22 zapisov, ki so jih na komisijo naslovili poslanci SMC-ja in NSi-ja. Na poslance SD-ja so se večkrat obrnili lobisti, ki so zastopali interese Iniciativnega odbora hišnikov Slovenije ter institucij Greenpeace Slovenija in Focus, Društvo za sonaraven razvoj.

Najzanimivejši podatki
Med ministrstvi sta lobistične stike najpogosteje prijavljala finančno in gospodarsko ministrstvo (14 oz. 13 zapisov). Sedem zapisov je KPK prejel od javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, pet od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter dva od nekdanjega ministrstva za kmetijstvo in okolje. Dva zapisa so komisiji posredovali tudi z ministrstva za zunanje zadeve, še enega pa z ministrstva za pravosodje.

Na finančno ministrstvo so se najpogosteje obračali lobisti londonske družbe PricewaterhouseCoopers LLP, na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa Petrol. Predstavniki agencije za zdravila in medicinske pripomočke so med drugim prijavili tri stike z lobisti, ki so zastopali interese podjetja Salus. Na kmetijsko ministrstvo pa so se večkrat obrnili predstavniki Čebelarske zveze Slovenije in Zveze lastnikov gozdov Slovenije.

Kot navajajo na KPK-ju, se zavzemajo, da morajo biti vplivi interesnih organizacij na politične odločitve pregledni, javni in odkriti. Lobirance se takozavaruje pred morebitnimi sumljivimi pritiski, vsiljevanji, nadlegovanji in tudi morebitnimi poskusi podkupovanja, hkrati pa se interesnim organizacijam omogoči objektivno in zakonito posredovanje njihovih interesov političnim odločevalcem.