KPK je končal postopek obravnave sumov nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo.  Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
KPK je končal postopek obravnave sumov nepravilnosti pri nakupu 13.000 računalnikov ministrstva za digitalno preobrazbo. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ministrstvu za digitalno preobrazbo izdala več priporočil, potem je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila državni revizijski komisiji.

KPK je zaznal več korupcijskih tveganj, zato je ministrstvu za digitalno preobrazbo izdal priporočila za njihovo ustreznejše upravljanje. Zaznal je tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju glede sklepanja aneksa za nakup dodatnih 3000 računalnikov in zadevo odstopil v reševanje Državni revizijski komisiji. Ker ministrstvo ni prijavil vseh oseb, ki so sodelovale pri javnem naročilu in morajo poročati o premoženjskem stanju, in ker niso vsi sodelujoči oddali prijave premoženjskega stanja, bo KPK sume teh kršitev preveril v ločenem postopku. Glede na razpoložljive informacije pa drugih kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije niso mogli potrditi, zato je KPK postopek ustavil.

Po presoji KPK-ja so bili sicer postopki izvedbe javnega naročila izpeljani brez jasnih ciljev, meril in kriterijev. Hkrati niso bila ustrezno upoštevana temeljna načela javnega naročanja, predvsem načelo zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelo sorazmernosti.

Sorodna novica Revizorji Računskega sodišča kritični tudi do nakupa prenosnih računalnikov

"Ob pripravi različnih vsebinskih sklopov javnega naročila MDP ni upošteval dejanskih potreb. Naročnik ni zagotovil ustreznih varovalk glede garancijskih rokov opreme (obstaja velika verjetnost, da bo večina računalnikov na voljo za uporabo šele po preteku garancijskega roka). Ponudbe so oddali le tisti ponudniki, pri katerih je MDP predhodno opravil analizo trga, pri čemer je bil vsak od štirih ponudnikov najugodnejši v enem od štirih sklopov, kar kaže na sum usklajenega nastopa v postopku javnega naročila," so navedli na KPK-ju.

KPK je MDP-ju priporočil, da v prihodnje pred izvedbo javnega naročila pripravi jasne kriterije upravičencev do izposoje računalniške opreme ter smernice oziroma pravila ustreznega načrtovanja nabav in priprave razpisne dokumentacije, tako da bodo dosledno spoštovana temeljna načela javnega naročanja. Priporočil je tudi, da z ustreznimi usposabljanji zagotovi profesionalizacijo zaposlenih, ki izvajajo javna naročila, in opravi notranjo revizijo tega javnega naročila.