Kučan je med drugim tudi predsednik Foruma 21. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kučan je med drugim tudi predsednik Foruma 21. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Zanikane navedbe so bile objavljene na spletni strani Radia Krka. Kučan, kot pravi, politično življenje spremlja, ne razmišlja pa, da bi se vrnil v aktivno politiko, tudi v okviru Foruma 21 ne, prav tako ne razmišlja o vnovični kandidaturi za predsednika države. Kot je dejal za STA, ima Slovenija dobrega predsednika.

Kučan je na Škrabčevi domačiji v Hrovači ob predstavitvi knjige Dvignite se! avtorja Stephana Hessla komentiral tudi aktualne politične razmere, pri čemer pravi, da je videti, "da smo čedalje bliže temu, da bodo rešitev politične krize le še predčasne volitve", čeprav sam ne misli, da so prava rešitev.

Za spremembo volilnega sistema
Kot je namreč izjavil, ne verjame, da bi te volitve kaj bistveno spremenile, ker je struktura tistih, ki bodo kandidirali, v bistvu enaka tem, ki so zdaj v parlamentu, ki predstavljajo zakonodajno in izvršilno oblast ter drug drugega blokirajo. Kučan se zato, kot je pojasnil za STA, zavzema za spremembo volilnega sistema, ki bi omogočila neposreden vpliv volivcev na izvolitev posameznega poslanca.