Odbor ni se odločal o tem, koliko patrij manj bo kupila Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Odbor ni se odločal o tem, koliko patrij manj bo kupila Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Zaprtega dela seje odbora DZ-ja za obrambo se je udeležil tudi premier Pahor, ki je člane seznanil s strogo zaupno informacijo o razmerah v Afganistanu. Foto: MMC RTV SLO
Ljubica Jelušič
Ministrica je prepričana, da je nakup humveejev ustrezen tako z vidika gospodarnosti kot z vidika pravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Pred obrambnim odborom patria in humweeji

Odbor je za zaprtimi vrati najprej razpravljal o vladnih izhodiščih o nakupu patrij, na podlagi katerih bo Slovenija skušala zmanjšati število oklepnikov, ki jih namerava kupiti od Patrie, in o uresničevanju temeljnih razvojnih programov Slovenske vojske v letu 2009. Tega dela razprave se je udeležil tudi premier Borut Pahor, ki ob odhodu ni želel dajati izjav.

"Ta vozila so zelo draga"
O zaprtem delu seje pa je spregovoril predsednik odbora Jožef Jerovšek (SDS): "Tokrat smo se zaradi prisotnosti predsednika vlade in njegovih pojasnil ukvarjali z dilemo, kako hkrati združiti omejene možnosti države in zadovoljiti potrebo po nadaljnjem razvoju Slovenske vojske in varnosti vojakov. Predvsem smo se ukvarjali s tem, kje so tisti mejniki, do katerih lahko gremo."

"Dejstvo pa je, da so ta vozila zelo draga. Tudi če bi bili danes v dobri finančni situaciji, za ta denar ne bi dobili 135 popolnoma opremljenih vozil. Sedaj pa so razmere takšne, da bo treba ta naročila zmanjšati in se hkrati zadovoljiti, da bomo vsaj eno bojno enoto imeli opremljeno," je opozoril Jerovšek in dodal, da bo Slovenija kupila absolutno manj patrij, kot jih je bilo naročenih, a o konkretnih številkah se niso odločali.

"To je strogo zaupna informacija"
Pogajalska izhodišča za pogajanja s Patrio je odbor po besedah člana odbora Antona Anderliča (LDS) podprl "v tistem delu, kolikor je odbor pooblaščen in kar lahko naredi". O prihodnjih pogajanjih pa je dejal: "Narediti moramo premislek, kako naprej," in dodal, da so se očitno začele priprave in da se delajo analize, vendar pa ni dobil zagotovil, da bodo rezultati teh pogajanj znani v kratkem.

Predsednik odbora je o zaprtem delu seje še povedal, da jim je Pahor med drugim podal tudi informacijo s sestanka predsednikov vlad in držav z ameriškim predsednikom Barackom Obamo v Pragi, kjer so razpravljali predvsem o položaju v Afganistanu. "To je bila informacija odboru, ki je strogo zaupna," pojasnjuje. Prepričan pa je, da je predsednik vlade ravnal pravilno, ko je o "dilemah, ki se sprožajo širše, ne samo v Sloveniji", poročal odboru za obrambo.

Koga bo bolela glava?
Po seji je o razmerah v Afganistanu spregovoril tudi Anderlič, ki pravi, da glede tega ni nič novega. "Situacija je resna in to mediji spremljate vsak dan. Potrebna so stalna razmišljanja in pogovori o tem, kako naprej. Od konference v Londonu pa do danes se je že marsikaj zgodilo. Tudi ofenziva," je opozoril Anderlič, ki pričakuje, da bodo o tej temi še razpravljali.

Anderlič pa je že na odprtem delu seje dejal, da bo zaradi zaprtega dela seje marsikoga bolela glava. Prepričan je, da je z nekaterimi informacijami bolje takoj priti pred javnost, a natančnejši ni želel biti.

Pogodba za humveeje vredna tri milijone dolarjev
Na odprtem delu pa so se člani odbora med drugim seznanili s pogodbo o nakupu 12 lahkih oklepnih vozil humvee, ki jo je predstavila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič. Pojasnila je, da gre pri nakupu vozil za t. i. pogodbo vlada vladi in da je nakup ustrezen tako z vidika gospodarnosti kot z vidika pravilnosti. Dejala je, da so opravili več analiz z vidika cene, in pojasnila: "Želeli smo čim boljše vozilo, s katerim že imamo izkušnje. Najbolj nujno pa je ta vozila poslati v Afganistan."

"Dobili smo najcenejše vozilo, ki je trenutno dostopno," je prepričan državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek, ki je povedal, da je celotna pogodba vredna tri milijone dolarjev in poleg dobave vozil vključuje tudi njihovo vzdrževanje in rezervne dele.

Poslanca SD-ja Samo Bevk in Bogdan Čepič menita, da je informacija ministrstva zadovoljiva in argumentirana, Anderliča pa, čeprav je pogodba že podpisana, zanima, koliko vozil se nadomešča in koliko jih ministrstvo dokupuje. To je po besedah Kreka poslovna skrivnost, s katero se bodo seznanili le člani odbora.

Pred obrambnim odborom patria in humweeji