Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V opozicijski stranki so prepričani, da trenutni seznam blaga in storitev, za katere velja nižja stopnja davka na dodano vrednost, nerazumljivo ne vključuje higienskih izdelkov za ženske, kar so higienski vložki, dnevni vložki, higienski vložki za večkratno uporabo, menstrualna skodelica, čeprav ti izdelki za ženske ne predstavljajo luksuza, temveč so življenjsko nujne potrebščine, ki jih ženske potrebujejo vsaj enkrat mesečno.

Ob tem poudarjajo tudi dejstvo, da je ravno pri ženskah stopnja tveganja revščine višja kot pri moških, hkrati pa imajo torej višje življenjske stroške. Po podatkih iz Raziskovanja o dohodkih in življenjskih pogojih (SILC) za leto 2019 je bila stopnja tveganja revščine v Sloveniji 12-odstotna. To pomeni, da je v Sloveniji živelo pod pragom tveganja revščine približno 243.000 oseb, med njimi je 133.000 žensk. Tveganje revščine je višje tudi v enostarševskih družinah, kar 95,47 % samohranilk predstavljajo matere; vsaka četrta enostarševska družina je leta 2018 živela pod pragom tveganja revščine. Stanje pa se je v zadnjem letu zaradi epidemije poslabšalo, so prepričani v Levici.

Znižanje DDV-ja na ženske higienske izdelke na 5 odstotkov s sedanjih 22 odstotkov je nujen ukrep, ki bo ženskam omogočil lažji dostop do higienskih izdelkov, izboljšal njihov materialni položaj in tako tudi prispeval k zmanjševanju stopnje tveganja revščine in neenakosti spolov v naši družbi. Ta ukrep so sprejele številne države EU-ja, ki trenutno uvajajo že nove ukrepe za preprečevanje menstrualne revščine, kot so npr. brezplačno dostopni higienski izdelki v šolah in drugih javnih institucijah. V Levici zato napovedujemo dodatne predloge, ki bodo povečali dostopnost teh za življenje in zdravje žensk nujnih izdelkov," je pojasnil vodja poslancev te stranke Matej T. Vatovec.

Sorodna novica Za vložke in tampone ne bo nižjega DDV

2016 ni bilo podpore v strankah SMC, SD in DeSUS

Podobno pobudo je Levica v sodelovanju s civilno družbo in Zvezo potrošnikov Slovenije predlagala že leta 2016. Takrat so predlagali, da bi se znižala stopnja DDV-ja na ženske higienske pripomočke z 22 na 9,5 odstotka. A je novelo odbor državnega zbora za finance zavrnil. "Takrat je proti našemu predlogu glasovala zgolj vladajoča koalicija SMC, SD in DeSUS," opominjajo v stranki.