Univerza v Ljubljani je edina slovenska univerza na lestvici QS. Skupno se je uvrstila med 501. in 550. mestom. Foto: BoBo
Univerza v Ljubljani je edina slovenska univerza na lestvici QS. Skupno se je uvrstila med 501. in 550. mestom. Foto: BoBo

Lestvica, ki jo je v torek objavila britanska družba QS, temelji na primerjavi univerz na podlagi šestih indikatorjev učinkovitosti in zajema več kot 800 univerz na svetu, pri čemer je prvih 400 uvrščenih posamično, nato pa so razdeljene po skupinah.

Na čelu lestvice je že tretje leto zapored ameriški Massachusetts Institute of Technology (MIT), ki slovi po znanstvenih in tehnoloških raziskavah, drugo mesto pa si delita dve britanski ustanovi - Imperial College London in Univerza v Cambridgeu.

V prvi dvajseterici je še pet ameriških in dve britanski univerzi, nato pa postane lestvica mnogo bolj razgibana. Po univerzah iz ZDA in Velike Britanije se na 12. mesto uvršča univerza ETH Zürich, sledi pa ji še ena švicarska univerza, in sicer Ecole Polytechnique Federale de Lausanne na 17. mestu.

Znotraj prvih 30 mest sta še dve univerzi iz Kanade ter po ena iz Singapurja, Francije, Avstralije in Hongkonga. Po najmanj eno predstavnico znotraj prvih 50 mest pa imajo še Južna Koreja, Japonska, Danska, Kitajska, Nemčija in Nizozemska, v prvi stoterici pa so še univerze iz Švedske, Finske, Irske, Tajvana, Belgije in Nove Zelandije. Prvih 200 mest zasedajo univerze iz skupaj 31 držav.

Univerza v Ljubljani je edina slovenska univerza na lestvici. Skupno se je uvrstila med 501. in 550. mestom. Bolje se je odrezala po področjih. V naravoslovju je zasedla 301. mesto, v družbenih vedah in menedžmentu pa je na 364. mestu. Ko gre za ocenjevanje predmetnih področij, pa je ljubljanska univerza s komunikacijskimi in medijskimi študijami uvrščena med 101. in 150. mestom.

Na spletni strani QS še izpostavljajo, da ima Univerza v Ljubljani bogato tradicijo, z več kot 53.000 dodiplomskimi in podiplomskimi študenti pa je na svetovni lestvici med največjimi.