Foto: BoBo
Foto: BoBo

Za ta korak so se v LMŠ-ju odločili po tistem, ko poslanske skupine LMŠ-ja, SD-ja, Levice, SAB-a in nepovezanih poslancev (NeP) že tretjič niso bile uspešne s predlogom za prerazporeditev mest v delovnih telesih, v katerih bi sodelovali tudi štirje nepovezani poslanci. Na torkovi seji kolegija predsednika DZ-ja namreč njihov predlog ni dobil podpore koalicijskih strank SDS, NSi in SMC, opozicijskih SNS-a in DeSUS-a ter poslancev narodne skupnosti.

Sorodna novica Tudi tretji poskus opozicije za prerazporeditev mest v delovnih telesih spodletel

S tem se poslancem Janji Sluga, Igorju Zorčiču, Branislavu Rajiću in Juriju Lepu po navedbah LMŠ-ja namerno odreka članstvo v delovnih telesih, kar pomeni, da jim ni dovoljeno sodelovati v zakonodajnem postopku. Druga obravnava zakona, ki jo poslanci opravijo na delovnih telesih, je namreč ključna faza zakonodajnega postopka, so opozorili v sporočilu za javnost.

"Tisti, ki nepovezanim poslancem onemogočajo sodelovanje, odločanje in glasovanje v najpomembnejši fazi zakonodajnega postopka, ustvarjajo drugorazredne poslance, pa čeprav so bili ti demokratično izvoljeni," so še zapisali. Kot so dodali, je "hibridna koalicija" treh vladnih strank in dveh strank podpornic dejansko porušila demokratična razmerja v državnem zboru.

"Na zlagano demokracijo ne pristajamo"

Zato so se v LMŠ-ju odločili za obstrukcijo sej, saj je po njihovih navedbah za demokratično delovanje sodobne države ustrezen položaj opozicije nujen. "Na zlagano demokracijo v LMŠ-ju ne pristajamo," so dodali. Ob tem poudarjajo, da obstrukcija ne pomeni umika LMŠ-ja, pač pa je to pritisk, da državni zbor spet dobi 90 polnopravnih poslancev.

Poslanci LMŠ-ja tako praviloma ne bodo sodelovali na sejah delovnih teles in na plenarnih sejah, bodo pa "izkoristili vsa tista demokratična orodja, s katerimi lahko opozicija opozarja in poskuša ustaviti vladno škodovanje državi". Pri tem omenjajo ustavno obtožbo, konstruktivno nezaupnico in interpelacije. Sproti pa se bodo odločali tudi, o katerih zakonskih predlogih bodo glasovali, "da preprečijo škodo, ki jo ta vlada povzroča".

Prav tako napovedujejo, da ne bodo postali pasivni in vladi ne bodo nehali gledati pod prste. Tako bodo na dogajanje opozarjali domačo in mednarodno javnost, hkrati pa bomo pokazali tudi solidarnost do nepovezanih poslancev. "Vztrajali bomo, dokler državni zbor spet ne dobi 90 polnopravnih poslank in poslancev," so še napovedali.

V pričakovanju novega predloga koalicije

Na torkovi seji kolegija so v DeSUS-u izrazili pripravljenost, da svojemu poslancu Lepu dajo tri mesta v delovnih telesih. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je ob tem pozval, naj se o razdelitvi drugih mest dogovorita poslanski skupini SMC-ja in NeP-a. Vodja poslancev SMC-ja Gregor Perič pa je predlagal, da si za oblikovanje novega predloga vzamejo še nekaj časa in se ponovno sestanejo v torek, a so o predlogu vendarle glasovali, predlagateljice pa za potrditev niso imele dovolj glasov.

Nov poskus razrešitve Zorčiča