Anže Logar je bil na listi SDS-a v državni zbor prvič izvoljen leta 2014, v času Janševe vlade pa je bil med letoma 2020 in 2022 tudi minister za zunanje zadeve. Foto: BoBo
Anže Logar je bil na listi SDS-a v državni zbor prvič izvoljen leta 2014, v času Janševe vlade pa je bil med letoma 2020 in 2022 tudi minister za zunanje zadeve. Foto: BoBo

Izstopno izjavo predsedniku SDS-a Janezu Janši, ki jo je slednji tudi objavil na družbenem omrežju X, je Logar začel s citatom Johna D. Rockefellerja "Ne bojte se odreči dobremu, da bi dosegli več". Kot je zapisal, je po 25 letih članstva prišel do "spoznanja, da je čas za naslednji korak". Obenem se je v izjavi, ki jo je posredoval tudi preostalemu vodstvu stranke, zahvalil vsem pogumnim, vztrajnim, delavnim in pokončnim ljudem, ki jih je srečal v četrt stoletja dolgi politični poti v SDS-u. Prvaku SDS-a pa je zaželel sreče, zdravja in uspehov na nadaljnji poti.

Logar je bil namreč dolgoletni član stranke, mnogi pa so ga v preteklosti že videli tudi kot možnega naslednika Janše na čelu stranke.

Odgovor Janeza Janše

Veliko sreče pri naslednjem koraku je v odgovoru Anžetu Logarju zaželel tudi Janša. "Upamo, da bo (naslednji korak, op. a.) narejen na verodostojni osnovi in da izjavi o izstopu iz stranke sledi tudi izjava o odstopu poslanca Anžeta Logarja oziroma vrnitvi poslanskega mandata," je zapisal Janša, ki je obe elektronski sporočili delil tudi na omrežju X. Ob tem je v sporočilu spomnil na obveznosti, ki jih je Logar podpisal v sklopu pogodbe o kandidaturi za poslanca DZ-ja.

Logar lahko sicer iz poslanske skupine izstopi le sam, saj ga izključiti ne morejo. "Ne znamo si predstavljati, da bi bil ta naslednji korak – kot začetek nečesa novega, velikega – obremenjen s prelomljeno dano in podpisano besedo," je ob tem poudaril Janša. Logarja je spomnil tudi, da mu je izvolitev v DZ omogočilo "delo stranke SDS skozi njeno zgodovino skupaj z napori sokandidatov".

Janša je v odgovoru še izrazil upanje, da se ob pogledu na pogodbo "v dobro verodostojnosti" kdo ne bo naknadno skliceval na ustavo, saj je ta enaka danes, kot je bila na dan podpisa pogodbe. Ustava namreč med drugim določa, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila.

Da so takšno potezo pričakovali, je v izjavi za medije pojasnil tudi poslanec SDS-a Rado Gladek. "Sam je napovedoval neko novo zgodbo, neko novo pot, mislim, da je to logična posledica vsega skupaj," je komentiral Logarjev izstop. Obenem je Gladek v izjavi poudaril, da je sicer na potezi Logar, a gre tudi za kredibilnost posameznega poslanca, ki je dobil zaupanje volivcev, sicer tudi zaradi svojega imena, a predvsem zaradi kandidature na listi določene stranke.

Ni jasno, kako bo Logar ravnal glede članstva v poslanski skupini SDS-a. Stranka ga namreč iz poslanske skupine ne more izključiti, lahko pa najmanj trije poslanci ustanovijo novo poslansko skupino oz. poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Ureditev v stranki SDS

Statut SDS-a pa med drugim določa, da mora vsak kandidat stranke na državni ravni pred uvrstitvijo na seznam kandidatov podpisati soglasje, da kandidira kot kandidat SDS-a, etični kodeks SDS-a ter pogodbo, katere del je tudi izjava o "brezpogojnem odstopu s funkcije poslanca DZ-ja v primeru izstopa ali izključitve iz SDS-a oziroma vstopa v drugo stranko ali poslansko skupino".

Prav tako lahko stranka na predlog izvršilnega odbora s kandidati s pogodbo določi tudi druge medsebojne obveznosti. Ta je denimo v preteklosti vsebovala tudi zavezo, da bodo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS kandidati stranki povrnili sorazmerni del stroškov iz volilne kampanje. Takšen primer sta bila nekdanja poslanca SDS-a Andrej Čuš in Zvonko Lah, od katerih je stranka po izstopu terjala povrnitev stroškov. Čuš se je sicer potem s SDS-om dogovoril, Lahu pa je na koncu pritrdilo vrhovno sodišče, ki je v revizijskem postopku razsodilo, da stranka od poslanca ne more terjati povračila stroškov volilne kampanje, saj so poslanci po ustavi predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršna koli navodila.

Oddaljevanje od SDS-a že nekaj časa

Sorodna novica Logarjeva Platforma sodelovanja po zasedanju ni razkrila svojih načrtov za jesen

Čeprav so ga številni v preteklosti videli tudi kot morebitnega naslednika Janše na čelu SDS-a, je Logar s svojimi potezami že nekaj časa dajal vtis, da se želi oddaljiti od stranke. Na zadnjih predsedniških volitvah se je kot neodvisni kandidat podal v kandidaturo za predsednika države, a v drugem krogu izgubil proti aktualni predsednici Nataši Pirc Musar. Takrat je v prvi izjavi dejal, da "smo na pragu nečesa velikega". Lani je nato ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Novembra lani je Logar odstopil z mesta predsednika sveta SDS-a. Ustanovna članica društva Platforma sodelovanja in nekdanja poslanka SDS-a Romana Jordan je v tej Logarjevi potezi videla "počasno oddaljevanje" od SDS-a, medtem ko je Logar tedaj še zagotavljal, da društvo ne bo preraslo v stranko.

Skupaj z Evo Irgl in Dejanom Kalohom v zadnje vrste parlamenta

Decembra lani so iz SDS-a sporočili, da menijo, da ni več nikakršnega dvoma, da njihov poslanec Anže Logar ustanavlja svojo stranko, njegove nastope pa odtlej štejejo za stališča stranke v nastajanju. Obregnili so se namreč ob Logarjevo potezo, ko je ob glasovanju podprl začetek postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov.

Sorodna novica SDS: Logar očitno ustanavlja svojo stranko. NSi: Ne moremo se znebiti občutka, da gre za dogovor.

Izvršilni odbor SDS-a je februarja poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS-a v sedmih dneh podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ-ja delovali kot člani SDS-a in člani strankine poslanske skupine. Logar tega ni storil. Enako sta ravnala poslanca Eva Irgl in Dejan Kaloh. Marca je zato poslanska skupina SDS-a DZ obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ-ja. Članstvo so odvzeli vsem trem, trojica pa je odtlej sedeže v parlamentarni dvorani dobila v eni od zadnjih vrst.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po lanskih lokalnih volitvah pa je tudi s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.

Anže Logar izstopil iz SDS-a