V mariborskem LDS-u naj bi se nezadovoljstvo zaradi zamenjave pri vrhu stopnjevalo. Foto: MMC RTV SLO
V mariborskem LDS-u naj bi se nezadovoljstvo zaradi zamenjave pri vrhu stopnjevalo. Foto: MMC RTV SLO
Maribor: Spor v LDS-u

Svetniki so nezadovoljni z načinom vodenja stranke, ki je po njihovem prepričanju avtoritaren, stranki pa očitajo tudi netransparentnost postopkov. Verlič je pojasnil, da je bil 10 let prvi mož mariborskega LDS-a, prejšnji mesec pa je vodenje strankinega mestnega odbora prevzela Marjana Kreitner.

Kot je dejal Verlič, so ga s predsedniške funkcije pregnali s "prevratom", pri čemer so uporabili nedemokratične metode. Po njegovih besedah takšno početje LDS v prihodnje ne bo prineslo nič dobrega.

Kresalova vpeljala avtoritativno politiko
Tudi po mnenju Petka in Vogrinca je zamenjava vodstva mariborskega mestnega odbora LDS posledica avtoritarne politike, ki jo je vpeljala predsednica stranke Katarina Kresal. Po njunih besedah je v stranki tako na lokalni kot nacionalni ravni prevladala politika pritiska, ki pozablja na načela demokratičnega odločanja.

Po besedah Verliča, Petka in Vogrinca so se za izstop iz stranke odločili še nekateri drugi dolgoletni člani. Trojica o konkretnih imenih ni želela govoriti, ker za to nimajo pooblastila. Petek je le spomnil, da se je že pred časom za izstop iz stranke odločila mestna svetnica LDS-a Jasmina Vidmar in o tem tudi obvestila javnost.

Vsi trije svetniki so napovedali, da se bodo pridružili novoustanovljeni nestrankarski listi Ekipa za Maribor. Kot je pojasnil Verlič, se bo lista potegovala za sedeže v mestnem svetu, zaenkrat pa ni možnosti, da bi ponudila svojega županskega kandidata.

Maribor: Spor v LDS-u