Tudi pred osmimi leti se je za mesto župana v Slovenj Gradcu potegovalo osem kandidatov. Takrat je bil za izvolitev potreben le prvi krog. Foto: Wikipedia
Tudi pred osmimi leti se je za mesto župana v Slovenj Gradcu potegovalo osem kandidatov. Takrat je bil za izvolitev potreben le prvi krog. Foto: Wikipedia
Soočenje kandidatov za župana Slovenj Gradca

Leta 2006 sta se za mesto župana na čelu mestne občine Slovenj Gradec potegovala le dva kandidata. Letos se jih v tekmo za glasove podaja šest.

V tej koroški občini je dovolj aktualnih perečih vprašanj. Po hudih udarih, ki jih prejema tamkajšnje gospodarstvo, je nezaposlenost v regiji v porastu. Povezanost z osrednjo Slovenijo pa je ob trenutnem stanju projekta tretje razvojne osi manjša, kot bi si jo želeli županski kandidati. Kandidati za župana se tako spoprijemajo z nujnostjo postavitve vizije razvoja mesta in občine. Posvečajo se vprašanjem spodbud gospodarstvu in turizmu ter kmetijstvu. Tako kot kandidatov je seveda tudi različnih vizij in strategij šest.

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v desetih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini, seznam kandidatov za župane in kandidatov oz. list za občinske svete.

Uradni kandidati za župana Mestne občine Slovenj Gradec so tako:

Primož Cokan, LDS
Primož Cokan iz Šmartna pri Slovenj Gradcu se je rodil leta 1971. Po svoji izobrazbi je ekonomski tehnik. Za mesto župana se po svojih besedah poteguje predvsem zaradi skrbi za prihodnost mladih. Sam je oče treh otrok. V zadnjem mandatu je opravljal tudi službo mestnega svetnika.

Cokan je pripravil program, ki bi po njegovem mnenju prinesel tisoč novih delovnih mest. Prepričan je, da je mogoče iz trenutno gospodarsko slabše situacije iziti uspešno. Potrebno bi bilo prestrukturiranje delavcev v več vredno delovno silo. Poleg tega pa bi bila potrebni še podpora lesni industriji, razvoj turizma (terme) in kmetijstva. Pri soorganizaciji projekta evropske prestolnice kulture 2012 vidi veliko priložnost za vključitev mladih.

Matijaž Gostečnik, Darja Gostečnik in skupina volivcev
Matijaž Gostečnik, rojen leta 1951, se za mesto župana poteguje s podpisi volivcev. Je tudi nosilec Liste politične alternative. V zadnjem mandatu je Gostečnik opravljal funkcijo mestnega svetnika Gibanja za pravičnost in razvoj. Za kandidaturo se je odločil, ker želi predstavljati povsem nestrankarsko alternativo.

Med njegove zamisli o tem, kaj bi bilo treba postoriti v mestni občini Slovenj Gradec, spadajo oživitev lesne industrije, posodobitev regionalnih cest ne glede na stanje projekta tretje razvojne osi in graditev term ter razvoj na njih temelječega turizma. To je projekt, h kateremu bi Gostečnik povabil več koroških občin. Poleg tega pa bi se zavzemal za sodelovanje in dialog pri vodenju občine.

Peter Cesar, SLS
V Slovenj Gradcu leta 1962 rojeni Peter Cesar je po izobrazbi inženir gozdarstva. Cesar je zaposlen na Zavodu za gozdove RS-a, sicer pa je tudi predsednik turističnega društva. V politiki je od lanskega leta, ko je postal član SLS-a in prevzel vodenje njegovega mestnega odbora.

V svojem programu poudarja spodbujanje razvoja in konkurenčnosti gospodarstva in hkrati pomembnost pozorne obravnave upokojencev in invalidov. Na področjih kmetijstva in turizma, ki ju prav tako vidi kot izjemno pomembni, se bo zavzemal za nekatere bolj do okolja prijazne pristope. Tako zagovarja spodbujanje ekološke pridelave hrane in zeleni, individualni turizem z vključitvijo domačega prebivalstva.

Jurij Šumečnik, SD
Jurij Šumečnik se je rodil leta 1958. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani upravni organizator. V mestnem svetu je od leta 1998, sicer pa je zadnja dva mandata opravljal tudi funkcijo podžupana. V trenutni sestavi občinskega vodstva skrbi za področje družbenih dejavnosti.

Šumečnik je prepričan, da občina potrebuje nekaj reorganizacije. V tem okviru vidi tudi potrebo, ki jo ima Slovenj Gradec po županu, ki bi svojo funkcijo opravljal profesionalno. To želi doseči s spremembo statuta občine. V svojem programu se najbolj posveča gospodarstvu, ki je temelj za druge dejavnosti. Prav slabe razmere po njegovem mnenju nekatere podjetnike silijo v bližnjo Avstrijo.

Boris Raj, Zares
Na Ptuju leta 1952 rojeni Boris Raj je eden od ustanovnih članov stranke Zares in njihov predsednik v mestnem odboru v Slovenj Gradcu. Sicer magister varstvoslovja je zadnjih 13 let pred svojo upokojitvijo v letu 2007 služboval na policijski upravi v Slovenj Gradcu, kjer je bil vodja službe direktorja. Raj je tudi nosilec častnega znaka svobode.

V načrtih za vodenje mestne občine Slovenj Gradec izpostavlja racionalizacijo delovanja javne uprave in javnih zavodov. Vetrnico bi ukinil, reorganiziral in kadrovsko prevetril pa Spotur in Zdravstveni dom. Investicije bi uravnaval bolj načrtovano in sistematično. V mislih pa ima med drugim še sodoben mestni bazen in naložbe v obnovljive energetske vire.

Matjaž Zanoškar, Mitja Horvat in skupina volivcev
Trenutni župan in poslanec DeSUS-a v državnem zboru Matjaž Zanoškar se je odločil kandidirati še za tretji mandat župana. Rodil se je leta 1951. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani organizator. Župan je od leta 2002, svojo kandidaturo pa je tokrat napovedal prvi izmed kandidatov. Njegova stranka ga podpira, kandidira pa kot neodvisen kandidat s podpisi volilcev.

Deloma kandidira tudi zato, da bi dokončal nekatere že začete projekte. Ob svoji vnovični izvolitvi pa obljublja med drugim gradnjo mladinskega kulturnega centra in glasbene šole ter mrežnega inkubatorja, revitalizacijo mestnega jedra, obljublja pa tudi realizacijo muzeja Huga Wolfa, term in kulturnega centra. V primeru izvolitve se poslanski funkciji ne namerava odreči.

Soočenje kandidatov za župana Slovenj Gradca