Bo SDS po štirih mandatih Srečka Meha (SD) prvič v zgodovini samostojne države prevzel mandat za upravljanje v mestu? Foto: BoBo
Bo SDS po štirih mandatih Srečka Meha (SD) prvič v zgodovini samostojne države prevzel mandat za upravljanje v mestu? Foto: BoBo
Velenje
Za nasledstvo Srečka Meha se bosta potegovala Bojan Kontič (levo) in Franc Sever (desno). Foto: MMC RTV SLO

O pomembnosti zmage v mestu ob Paki je lahko zgovorna tudi odsotnost drugih kandidatk ali kandidatov. Leta 1998 se je za župansko funkcijo potegovala četverica kandidatov. Štiri leta pozneje jih je bilo šest, na zadnjih volitvah leta 2006 pa sedem. Bodo druge stranke in ostala družbeno-politična srenja ob dveh močnih kandidatih v Velenju priložnost iskale drugod? Ali pa so morebiti enostavno ugotovili, da izzivi v danem trenutku, ko se potaplja Vegrad, ko Gorenje išče pot na “konec predora”, ko se v regiji čutijo posledice potopa Preventa, ko je na obzorju (ali pa ne) TEŠ6, ne omogočajo kovanja trajnejšega političnega kapitala ali izpolnitve zadanih ciljev?

Na MMC-ju bomo v okviru lokalnih volitev predstavili županske kandidate v deestih mestnih občinah. Vabimo vas, da si ogledate zemljevid slovenskih občin na desni strani, kjer boste našli osnovne podatke o občini in seznama kandidatov za župane ter kandidatov oz. list za občinske svete.


Uradna kandidata za župana Mestne občine Velenje sta tako:
Franc Sever, SDS
Franc Sever je bil rojen leta 1955 in je po izobrazbi ključavničar. Nekdanji podpredsednik sveta SDS-a je predsednik velenjskega odbora največje opozicijske stranke v državi od leta 2002. Občinski svetnik je od leta 1994. Začel je med neodvisnimi, pozneje pa se je pridružil SDS-u.
Je veteran velenjskih županskih volitev, saj je prvič kandidiral že leta 1994 in kot neodvisni kandidat prejel 4,7 odstotka glasov, na volitvah leta 2002 pa kot kandidat SDS-a 18,5 odstotkov glasov. Dolgoletnemu županu Srečku Mehu se je najbolj približal na zadnjih volitvah leta 2006, ko mu je v drugem krogu županskih volitev odtegnil kar 42 odstotkov glasov.
Bojan Kontič, SD
Potem ko je bil vrsto let podžupan, se je Bojan Kontič, tudi poslanec državnega zbora in vodja poslanske skupine SD-ja, odločil kandidirati za župana mestne občine Velenje.
Med ključnimi projekti prihodnjega mandata je izpostavil podporo izgradnji bloka 6, izgradnjo hitre ceste, povečanje standarda izobraževalnih storitev, skrbel bo tudi za dobre in produktivne odnose z gospodarskimi subjekti v občini, za izgradnjo poslovnih con. Pa tudi za kulturo (s poudarkom na EPK 2012), okolje, za mlade in starejše, tudi za gradnjo novega doma za varstvo odraslih.
Če bo izvoljen, Kontič ne bo več vodja poslanske skupine SD-ja v parlamentu, tako da bo imel več časa za delo v občini. Bo pa do konca mandata še vedno poslanec, na prihodnjih državnozborskih volitvah pa ne bo več kandidiral, je napovedal. Njegovo kandidaturo podpirajo tudi občinski odbori LDS-a, Zaresa in DeSUS-a.