Volilna kampanja se mora zaključiti najpozneje 24 ur pred začetkom glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Volilna kampanja se mora zaključiti najpozneje 24 ur pred začetkom glasovanja. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Zadnji dan kampanje

Tridesetdnevna volilna kampanja se je uradno začela 10. septembra, v tem času pa so županski kandidati, politične stranke in liste intenzivno nagovarjali volivke in volivce. Najsilovitejši predvolilni boj je po pričakovanjih potekal v največjih slovenskih mestih, Ljubljani in Mariboru, kjer je tudi največje zanimanje za županski stol in vstop v tamkajšnja mestna sveta.

Zatišje 24 ur prej
Volilna kampanja se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju. Za kampanjo štejejo vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje in javni shodi.

Prijava kršiteljev volilnega molka
Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Kako prijaviti kršitev volilnega molka?
Čez dan - v soboto in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer
080 21 13

Ponoči - v soboto od polnoči do 7. ure zjutraj, ter od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj
080 12 00


Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer v soboto od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi v soboto od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Čez dan, torej v soboto in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Zadnji dan kampanje