Volitve bodo v 212 slovenskih občinah 5. oktobra. Foto: BoBo
Volitve bodo v 212 slovenskih občinah 5. oktobra. Foto: BoBo

Obvestilo o nameri, da bodo glasovali po pošti, morajo volivke in volivci pri občinski volilni komisiji vložiti najpozneje deset dni pred dnevom glasovanja na volitvah. Danes je torej zadnji dan. Obvestilo lahko volivec vloži po navadni ali elektronski pošti in po telefaksu.

Možnost glasovanja po pošti iz Slovenije lahko izkoristijo oskrbovanci domov za starejše, ki nimajo stalnega prebivališča v domu, volivci, ki so na zdravljenju v bolnišnicah ali zdraviliščih, in tisti, ki so na dan glasovanja v zavodu za izvrševanje kazenskih sankcij.

Glasovanje po pošti iz tujine ali oddaja glasovnic na diplomatskih predstavništvih ter konzulatih Slovenije v tujini na lokalnih volitvah nista mogoča.

5. oktobra so volitve tako za župane kot občinske oz. mestne svetnike. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. V devetih občinah bodo volivci izvolili še predstavnike narodnih skupnosti v občinski svet, v 19 občinah pa predstavnika romske skupnosti.