Ostre besede med Karlom Erjavcem in Igorjem Lukšičem ne ponehujejo. Foto: BoBo
Ostre besede med Karlom Erjavcem in Igorjem Lukšičem ne ponehujejo. Foto: BoBo
Lukšič ostaja zunaj vlade

Erjavec je namreč pred dnevi ostro obsodil Lukšičevo nesodelovanje v vladi, s pojasnilom, da mu tako ni treba prevzemati odgovornosti.

"Mi mu odgovarjamo kot stranka s temi osmimi meseci. Kompozicija, ki smo jo postavili z našimi tremi ministri, Alenko Bratušek kot predsednico vlade in z mano, da pomagam vladi kot zunanji predsednik, ki ni v vladi, in imam za to tudi podporo stranke, dela dobro. Ni razloga, da bi jo menjavali. Če pa komu ni všeč v vladi, potem pa naj to jasno pove in naj se ne izgovarja na drugega," je dejal Lukšič.

Na vprašanje, ali predlaga, naj Karl Erjavec prevzame odgovornost, pa odgovarja: "Tukaj ni kaj predlagati. Ampak naj se vsak s svojo prevzeto odgovornostjo tudi obnaša."

Zaradi merjenja moči med strankama Lukšič ne pričakuje politične krize: "To je samo en politični stil, ki ga nekateri tu forsirajo in vsiljujejo drugim, ampak za stabilnost Slovenije je tak stil malo deplasiran."

V SD-ju zato ne pričakujejo rekonstrukcije vlade ali menjave ministrskih resorjev, pri čemer bi sami prevzeli zdravstveno ministrstvo: "Ta kupčkanja so za nas nesprejemljiva. Ko smo mi šli v koalicijo, smo prevzeli tri resorje, ki so ostali, mi se za nobenega nismo 'grebli'. Zato tudi ne sprejemamo nobene diskusije o tem, da bi šli po osmih mesecih v menjave resorjev. Vsak minister, ki je prevzel odgovornost, naj jo izpelje do konca mandata, tisti, ki ni sposoben - dva sta se že javila -, naj odstopi. Če je še kakšen tak, naj to naredi zdaj. Sicer pa tiste stranke, ki so sprejele odgovornost za te resorje, pripravijo predloge in gremo naprej."

V SD-ju že pišejo predloge za novo koalicijsko pogodbo, ki bo, kot kaže, veljala za prihodnji dve leti, pri čemer Lukšič poudarja: "Tudi z volitvami se ne mudi, vlada ima lahko mirno še mandat dve leti, ker so pred Slovenijo dovolj velike naloge, in ta vlada bi to znala narediti."

Lukšič ostaja zunaj vlade