Borut Pahor je poudaril, da morajo biti zastavljene reforme pred političnimi interesi stranke. Foto:
Borut Pahor je poudaril, da morajo biti zastavljene reforme pred političnimi interesi stranke. Foto:

Mandat smo dobili v najbolj nehvaležnem času in samo pogumni ter vizionarski ljudje ga lahko pripeljejo do konca tako, da bo Slovenija na koncu bližje temu, kar smo si zadali za cilj - razvita in socialno povezana država.

Borut Pahor
Konferenca SD-ja v Celju

Predsednik vlade Borut Pahor se je danes v Celju udeležil konference Socialnih demokratov, na kateri je stranka izrazila podporo vladi, pri nadaljevanju z zastavljenimi reformami. Pahor je namreč od članstva svoje stranke želel, da strni vrste ter preuči politično pripravljenost, da mandat izpelje v skladu z nalogami, ki so jim bile naložene z zmago na volitvah.

Pahor meni, da SD opravlja zgodovinsko nalogo
Premier je od udeležencev konference želel predvsem politično razpravo o tem, ali menijo, da zaradi sicer legitimnih interesov, ki jih ima vsaka politična stranka, nekoliko prilagodijo svoje politične aktivnosti tako, da pazijo predvsem na popularnost in rezultat na naslednjih volitvah, ali pa je stranka enotna v tem, da storijo tisto, kar je prav, ne glede na to, kako bodo ljudje to nagradili na lokalnih in naslednjih volitvah.

Kot je dejal predsednik SD-ja, je sam pripravljen na to, da naredijo vse tisto, kar je v državi potrebno narediti, in s tem morda marsikaj žrtvujejo. Prepričan je, da je to njihova zgodovinska naloga in najpomembnejše, kar lahko socialna demokracija prispeva Sloveniji. Po njegovih besedah pa ni nujno, da se glede tega vsi strinjajo. Meni, da je povsem legitimno, da ima kdo tudi drugačen pogled, saj so temu cilju podrejene vse osebne kariere in prihodnost stranke.

"Mandat dobili v najbolj nehvaležnem času"
Pahor je med drugim dejal, da so "mandat dobili v najbolj nehvaležnem času in samo pogumni ter vizionarski ljudje ga lahko pripeljejo do konca tako, da bo Slovenija na koncu bližje temu, kar smo si zadali za cilj - razvita in socialno povezana država. Danes moramo strniti vrste glede te odločitve, da ne glede na to, kaj se utegne zgoditi z nami kot posamezniki, storimo vse tisto, kar mislimo, da je treba storiti v prelomnem mandatu za prihodnost države."

Premier sicer meni, da so stvari, ki jih počnejo, takšne narave, da kljub njihovi kratkoročni in dolgoročni koristnosti za državo ni nujno, da bi bili za to na volitvah nagrajeni. "Razbremeniti se je treba velikega bremena, da razmišljamo o tem, kaj nas čaka leta 2012, in se končno v celoti posvetiti temu, kar nas čaka. Šele takrat bomo namreč opravili tisto, zaradi česar smo sploh dobili mandat pred dvema letoma," je pojasnil Pahor.

Pahor: Ekonomijo utrditi kot zmagovalno
"Volivcem smo dolžni za zaupanje iz leta 2008," je dejal prvak SD-ja in spomnil, da so obljubljali spremembe in to ne kozmetične, pač pa temeljne spremembe, ki ji tako v domači kot zunanji politiki tudi počnejo. Spomnil je še, da tudi Demosova vlada v devetdesetih letih ni bila nagrajena za pomembne odločitve.

Eno pomembnejših sporočil današnje konference je bilo po Pahorjevem mnenju tudi to, da je treba slovensko ekonomijo utrditi kot zmagovalno in konkurenčno, ki bo ostala vpeta v svetovni trg. Prepričan je, da je kriza vnesla malo več reda v finančni sektor, "drugih večjih dramatičnih sprememb, o katerih se je toliko govorilo, pa ni prinesla. Še vedno smo v zelo tekmovalnem svetu in to moramo razumeti tudi Socialni demokrati." Dodal je, da bomo Slovenci kot majhna in odprta ekonomija močni, če bomo imeli konkurenčno ekonomijo.

Mandat smo dobili v najbolj nehvaležnem času in samo pogumni ter vizionarski ljudje ga lahko pripeljejo do konca tako, da bo Slovenija na koncu bližje temu, kar smo si zadali za cilj - razvita in socialno povezana država.

Borut Pahor
Konferenca SD-ja v Celju