Na ŠOS-u se zagovarjajo, da niso oseba javnega, temveč zasebnega prava, zato jim ni treba upoštevati pravil zakona o javnem naročanju. Foto: BoBo
Na ŠOS-u se zagovarjajo, da niso oseba javnega, temveč zasebnega prava, zato jim ni treba upoštevati pravil zakona o javnem naročanju. Foto: BoBo

Razpis za elektronsko plačevanje študentskih bonov je bil predviden že pred tremi leti, z avgustom pa se je tovrstno plačevanje začelo izvajati med vsemi slovenskimi študenti. Ti za prehrano ne uporabljajo več bonov, temveč si prehrano plačujejo, pri tem pa se identificirajo z mobilnim telefonom in osebnim dokumentom. Do več milijonov evrov vrednega posla naj bi Margentu, hčerinskemu podjetju Ultre, pomagali tudi študentski funkcionarji, je v prispevku v oddaji Tednik opozoril Toni Cahunek.

Podmladki političnih strank opozarjajo na nepravilnosti
Projekt elektronskega plačevanja študentske prehrane je bil zavit v tančice skrivnosti, prepuščen Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), na kar so glasno opozarjali predvsem podmladki političnih strank.

Predsednik Mladega foruma Marko Kastelic je v Tedniku poudaril, da bi moralo namesto ŠOS-a razpis izvesti ministrstvo za visoko šolstvo, predsednik mlade Slovenije Jernej Vrtovec pa meni, da je postopek tak, kot da bi si upokojenci sami delili pokojnine.

ŠOS: Zakon o javnem naročanju za nas ne velja
Na ŠOS-u se zagovarjajo, da niso oseba javnega, temveč zasebnega prava, zato jim ni treba upoštevati pravil zakona o javnem naročanju.

ŠOS naj bi pri izbiri ponudnika za elektronsko plačevanje študentske prehrane dajal prednost mobilnemu ponudniku z namenom, da se izloči konkurenca z zmogljivejšim načinom kartičnega plačevanja, kar sta v pisni izjavi potrdili obe vpleteni podjetji, ki na razpisu nista bili izbrani.

Na razpis se je prijavilo tudi združenje bank, ki spretno obvladuje bankomate, podjetje Četrta pot pa se zaradi razpisnih pogojev s svojimi rešitvami sploh ni prijavilo. Domnevno zaradi vnaprej prirejenih pravil razpisne dokumentacije.

Žura: Z Urbanijo se poznava, a o poslu nisva govorila
Predsednik Študentske organizacije univerze v Mariboru Drago Žura je v oddaji potrdil, da se z direktorjem Ultre Milošem Urbanijo poznata, vendar naj se o omenjenem poslu nikoli ne bi pogovarjala.

Pri tem lahko znova govorimo o vpletenosti tako vodstva Ultre kot ministra Gregorja Golobiča, ki pa v zadevo ni pravno-formalno vpleten. Podjetje Margento storitve je sicer v večinski lasti DZS-ja, po besedah Urbanije pa se je Ultra že lani umaknila iz podjetja, čemur pa novinar Financ Janez Tomažič ne verjame.