Foto: BoBo
Foto: BoBo

Podpredsednica in predsedniška kandidatka Gibanja Svoboda Marta Kos je v sporočilu za javnost zapisala, da se iz predsedniške tekme umika "zaradi spremenjenih okoliščin iz osebnih razlogov".

"V preteklih tednih sem imela privilegij srečati številne prebivalke in prebivalce Slovenije, ki so izkazovali izjemno ljubezen do naše domovine in se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopam v svoji kampanji. Verjamem v solidarno Slovenijo, v državo, kjer se ljudje spoštujejo in si zaupajo ter drug drugemu pomagajo; verjamem v državo, ki bi ji rada odgovorno služila in spodbujala te ideale," je v zapisala v sporočilu za javnost in poudarila, da se bo za te vrednote še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. "Številni ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo," je dodala in se zahvalila podpornikom njene kampanje.

Iz Gibanja Svoboda so sporočili, da bodo v prihodnjih dneh o novonastalem položaju in naslednjih korakih razpravljali tudi organi stranke. Kot so še poudarili, se bodo osredotočili na lokalne volitve.

Po odstopu Kosove trenutno nobena od koalicijskih strank nima svojega kandidata za predsedniške volitve. Prejšnji teden je predsednica SD-ja Tanja Fajon sporočila, da stranka svojega kandidata ne bo imela, svojega predsedniškega kandidata pa za zdaj niso ponudili niti v Levici.

Javnomnenjske ankete zadnjih mesecev sicer Kosovo uvrščajo na tretjo mesto med predsedniškimi kandidati, podprlo bi jo med okoli 11 in nekaj več kot 16 odstotkov vprašanih. Glede na meritve javnega mnenja medtem v predsedniški tekmi za zdaj vodita poslanec SDS-a in nekdanji zunanji minister Anže Logar ter odvetnica Nataša Pirc Musar.

Marta Kos odstopila od kandidature

Na odločitev se je že odzvalo več predsedniških kandidatov

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je po umiku Marte Kos sporočila, da odločitev Marte Kos spoštuje. "Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo," je sporočila. Tudi iz Logarjevega štaba so v odzivu za N1 dejali, da nadaljujejo kampanjo in ne komentirajo dejanj drugih kandidatov.

Na potezo Marte Kos se je odzval tudi kočevski župana Vladimir Prebilič, ki je prav tako napovedal svojo kandidaturo za predsednika republike. "Odstop kandidatke Marte Kos bo vsekakor pustil vrzel v letošnjih predsedniških volitvah, saj je bistvo demokracije v tem, da imajo volivci na izbiro kakovostne kandidate za predsednika republike, kar Marta Kos, ne glede na to, da smo si kandidati konkurenčni, vsekakor tudi je," so odziv Prebiliča povzeli v njegovem štabu.

Zorko: Odločitev največjo koalicijsko stranko postavlja v nenavaden položaj

Analitik javnega mnenja Andraž Zorko meni, da odstop podpredsednice stranke Gibanje Svoboda Marte Kos od predsedniške kandidature prinaša razočaranje pomembnega dela volivcev. Ob tem se po njegovih besedah tudi postavlja vprašanje, ali si lahko največja vladna stranka privošči, da v predsedniško tekmo ne pošlje svojega kandidata.

Odločitev Marte Kos sicer Gibanje Svoboda postavlja v nenavaden položaj. Hkrati pa tudi odpira prostor za druge predsedniške kandidate, kot sta denimo kočevski župan Vladimir Prebilič in nekdanji poslanec in zunanji minister Ivo Vajgl, meni. Sam sicer ocenjuje, da bi takšna poteza ob zadostnem številu zbranih podpisov podpore volivcev lahko "šla bolj na roko" drugemu. Prav tako Zorko meni, da poteza Kosove v prvem krogu volitev prinaša več negotovosti v prvem krogu za poslanca SDS-a in nekdanjega zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Glasovi, ki bi jih volivci sicer namenili Kosovi, se bodo namreč po Zorkovih pričakovanjih v večji meri prelili k pravnici Nataši Pirc Musar. Ta bi tako lahko pridobila na podpori. Kljub temu pa Zorko ne vidi možnosti, da bi kateri izmed kandidatov, ki so do zdaj najavili svojo kandidaturo, slavil že v prvem krogu.

Priložnost za druge kandidate

Svoj pogled na dogajanje sta v Odmevih predstavila novinarja Rok Čakš in Zoran Potič.

Sorodna novica Jani Prednik ne bo kandidiral za predsednika SD-ja

Zoran Potič meni, da je umik Kosove posledica daljšega razmisleka, ki je najbrž temeljil na dejstvih, da ni imela podpore koalicijskih strank in bivših predsednikov republike, da je strankarska kandidatka in s tem omejena, medtem ko Nataša Pirc Musar uživa širšo podporo in je nestrankarska. V ozadju je najbrž tudi skrb za koalicijo, umirjanje razmer, saj ima koalicija pred seboj trde orehe, denimo draginjo in jesenski covid-19, je ocenil. Potič meni, da se je iz istega razloga od kandidature za predsednika SD-ja danes umaknil Jani Prednik. Po oceni novinarja Dnevnika je poteza Kosove veter v jadra Iva Vajgla, ki lahko na ta račun prejme nekaj podpore. Sicer pa Zoran Potič ocenjuje, da se bo kampanja spremenila v volitve za ali proti določeni stranki v opoziciji, ki je ni želel navesti.

Rok Čakš pa je dejal, da so v stranki Gibanje Svoboda prišli do zaključka, da se je bolje predčasno umakniti kot izgubiti bitko. Robert Golob je pragmatičen in selektivno izbira bitke, pravi Čakš. Meni, da je v bil "v ozadju" sprejet dogovor o umiku, s katerim so se na levem političnem polu izognili "ostremu, nenadzorovanemu spopadu" dveh levih kandidatk. Čakš je ocenil, da bomo Marto Kos v prihodnosti videli na katerih drugih visokih političnih funkcijah, morda mednarodnih. Z umikom Marte Kos kampanja spet pridobiva na draži, opogumili se bodo številni dobri kandidati, med katere Čakš uvršča tudi Vladimirja Prebiliča. Morda se bo opogumil še kdo na desni sredini in ta bi lahko dobil podporo NSi-ja.

Kaj pomeni izstop Marte Kos iz predsedniške tekme