Matija Stepišnik je novi predsednik Društva novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Matija Stepišnik je novi predsednik Društva novinarjev Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Tokratni gost MMC-jeve spletne klepetalnice je bil novi predsednik Društva novinarjev Slovenije Matija Stepišnik. Med drugim je poudaril, da ne sprejema delitve novinarjev na leve in desne in da so novinarji lahko le dobri in slabi oz. profesionalni in neprofesionalni.

Klepet lahko v celoti preberete tukaj.

"Seveda obenem niso roboti, ki ne bi imeli svojega vrednotnega sistema in svetovnega nazora, a v osnovi so ključna vprašanja profesionalizma. V večini se novinarji pri nas držijo teh kriterijev. Grozi pa medijski in javni sferi trivializacija, zato bo DNS v tem času velik zagovornik, da se ohranjajo najvišji novinarski standardi," je pojasnil.

Izpostavil je, da sta tako Društvo novinarjev kot Združenje novinarjev in publicistov novinarski in nikakor ne politični organizaciji. "Politika nas ne zanima, zanimajo nas poklic in pogoji dela v njem. Kot sem že večkrat poudaril, percepcija politične delitve novinarstva je vsiljena in je skrajno nevarna. Nanjo novinarji ne smemo pristajati. Nikomur od zunaj ni v interesu močna novinarska organizacija. Želijo si razklanih novinarjev, zato je čas, da v boje, ki nas čakajo, novinarji stopimo enotno in homogeno," je dodal.

"Repovž je izbojeval za novinarstvo veliko pomembnih bitk"
V bistvu pa mora po njegovih besedah s tem, kako bo delal, vsak novinar opraviti tudi sam pri sebi. Profesionalnega novinarstva ne more, kot trdi, zagotavljati samodejno noben zakon, niti najboljše uprave ne. Meni, da mora najprej vsak sam in nato vsi skupaj delovati dosledno po standardih profesionalizma in novinarske etike.

"Grega Repovž je z ekipo, ki jo imel, bojeval in izbojeval za novinarstvo veliko pomembnih bitk. Velikokrat je bil na koncu v teh spopadih sam, zato je bil tudi strelovod za upravičene in neupravične očitke oziroma kritike. Deset let je dolga doba na čelu institucije, kot je DNS. Zato je dobro, da novi ljudje prinesemo tudi sveže ideje, energijo, da razširimo število ljudi, ki bodo imeli operativne naloge in bodo nastopali v javnosti," pa je v klepetu zapisal o svojem predhodniku, Gregu Repovžu.