S koncem poletnih počitnic se spreminja tudi avtobusni promet. Foto: BoBo
S koncem poletnih počitnic se spreminja tudi avtobusni promet. Foto: BoBo

Novi vozni redi za medkrajevne avtobuse so objavljeni na spletnih straneh koncesionarjev oziroma avtobusnih prevoznikov Arriva, AP Murska Sobota, Ljubljanski potniški promet (LPP) in Nomago. Kot je pretekli teden za medije dejal direktor Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) Miran Sečki, novi vozni redi z upoštevanjem dnevnih migracijskih in turističnih tokov po novem pokrivajo potrebe po javnem potniškem prometu tudi v krajih, v katerih javnega prometa do zdaj ni bilo.

Povezave na nove vozne rede so na voljo tudi na spletni strani DUJPP-ja, in sicer na naslovu www.dujpp.si/vozni-redi.html.

Z novimi voznimi redi so povečali število voženj. "Bistvo je to, da smo pokrili tista območja, na katerih do zdaj sploh ni bilo voznih redov, in vožnje dodali tam, kjer je bila potreba večja," je v izjavi za medije pojasnil Sečki.

Kot je ocenil, bo zaradi sprememb na začetku mogoče potrebnega nekaj potrpljenja, vendar bodo nove vozne rede po njegovih zagotovilih v nekaj mesecih izpilili. "Groba ocena je, da bi v dveh, treh mesecih lahko imeli te vozne rede pod streho, take kot morajo biti, in potem naj bi bili tudi za dlje časa zacementirani," je dejal.

Abonentske vozovnice odslej ni več mogoče kupiti na vlakih

S 1. septembrom je nekaj sprememb tudi pri Slovenskih železnicah (SŽ). Po novem v vlakih ne bo več mogoče kupiti ali podaljšati abonentskih vozovnic. Potniki lahko nakup in podaljšanje vseh abonentskih vozovnic SŽ-ja in abonentskih vozovnic IJPP-ja izvedejo na potniških blagajnah na železniških postajah, na kartomatih, v spletni trgovini SŽ-ja in v mobilni aplikaciji Grem z vlakom, je zapisano na spletni strani železnic.

Spremembe tudi pri Ljubljanskem potniškem prometu

Prav tako odslej ne velja več počitniški vozni red pri LPP-ju. S septembrom je namreč začel veljati tudi nov vozni red v mestnem in medkrajevnem potniškem prometu.

Poleg tega je na letališki cesti v Ljubljani s septembrom na voljo novo parkirišče sistema P+R, ki omogoča parkiranje in nadaljevanje poti z avtobusom javnega potniškega prometa. Na voljo bo 110 parkirnih mest, od tega šest za invalide. Linijo LPP 7 L bodo ob tem ukinili, linija 7 pa bo imela končno oziroma začetno postajališče na novem parkirišču.

Med drugim se spreminja tudi trasa linije 27. Na območju BTC City bo preusmerjena tako, da bo vozila naravnost po Ameriški ulici, nato pa nadaljevala po Italijanski ulici, Latinskem trgu in Letališki cesti do končnega postajališča.