Janša je dejal, da se v odstavitev Jankovića ne bo več vpletal. Foto: EPA
Janša je dejal, da se v odstavitev Jankovića ne bo več vpletal. Foto: EPA
France Cukjati, predsednik DZ-ja
Cukjati je zavrnil uvrstitev predloga opozicije o Mercatorju na dnevni red seje. Foto: RTV SLO

Janša je povedal, da je Jankovića nastavil Anton Rop, ki je to tudi javno priznal. V odgovoru na vprašanje Milana M. Cvikla glede nedavne Jankovićeve odstavitve pa je Janša povedal, da so glede tega mnenja deljena, vendar pa je vsaj glede nastavitve resnica le ena.

Dodal je še, da se v debato o Jankovićevi odstavitvi ne namerava več spuščati.

Tudi o sporni pogodbi Mercator - Triglav
Poslanec NSi-ja Alojz Sok je Janši zastavil tudi vprašanje o domnevno sporni pogodbi med Mercatorjem in Zavarovalnico Triglav, po kateri imata Zavarovalnica Triglav in Mercator od leta 2000 sklenjeni posebni pogodbi. V skladu z njima naj bi imel Mercator od Triglava pravico odkupiti 68.000 lastnih delnic.

Vendar pa je dogovorjena prodajna cena delnic bistveno nižja od cene, ki velja pri potekajoči dokapitalizaciji, zato naj bi imela zavarovalnica v primeru prodaje za 1,34 milijarde tolarjev škode.

Soka je zanimalo, kaj lahko vlada stori, da prepreči morebitno oškodovanje davkoplačevalcev. Janša je dejal, da morajo nadzorni organi Zavarovalnice Triglav sami preučiti, za kakšno oškodovanje gre v primeru posla.

Če izvršitve pogodb ne bo mogoče ustaviti, bodo po mnenju Janše verjetno sproženi sodni postopki, zavarovalnica pa bo morala nadomestilo morebitne škode terjati od odgovornih oseb in ukrepati v skladu z zakonom.

Opozicija ni dosegla svojega
DZ sicer na dnevni red novembrskega zasedanja ni uvrstil predloga opozicije za ustanovitev komisije za preiskavo ozadja afere Mercator.

Predsednik DZ-ja France Cukjati je pojasnil, da za uvrstitev predloga opozicije, ki želi razjasniti prodajo Mercatorjevih delnic v lastništvu Kada in Soda, na dnevni red ni razlogov, saj je predlog LDS-a in SD-ja povzet po dopolnjeni zahtevi koalicije.

Cukjati se je oprl še na mnenje zakonodajnopravne službe DZ-ja in na zakon o kazenskem postopku, po katerem o isti stvari ne more teči več kazenskih postopkov.

Opozicija očita kršitev ustave
Poslanec LDS-a Milan M. Cvikl je predsedniku Cukjatiju očital grobo kršenje ustave, zakonodaje in poslovnika DZ-ja, saj naj bi bil parlament dolžan uvesti preiskavo na podlagi zahteve 30 poslancev. Zlorabo ustave je Cukjatiju očital tudi Miran Potrč, vodja poslanske skupine SD-ja.

Prav tako je Cukjati zavrnil predlog SNS-a, da bi poslanci glasovali o umiku koalicijske zahteve z dnevnega reda, pa tudi zahtevo LDS-a za odmor.

Dnevni red je bil nato sprejet ob obstrukciji poslancev LDS-a in SD-ja. V obeh strankah se bodo še odločili o nadaljnjem sodelovanju na potekajoči seji. O predlogu koalicije bodo poslanci odločali prihodnjo sredo.

V SD-ju so že napovedali, da bodo zaradi sporne komisije pred vrhovnim sodiščem sprožili upravni spor. V LDS-u se o nadaljnih ukrepih še odločajo.