Minister Jakič meni, da je zdajšnje razmerje razporeditve sredstev za vojsko
Minister Jakič meni, da je zdajšnje razmerje razporeditve sredstev za vojsko "dolgoročno nevzdržno". Foto: BoBo

Zato je Jakič ob današnjem obisku 1. brigade SV-ja v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani dejal, da povišanja sredstev za vojsko ne namerava predlagati.

A sredstva za vojsko naj se ne bi zmanjševala, saj je, kot je opozoril minister, finančna kriza pustila določene posledice v SV-ju. Ta je v zadnjih petih letih izgubila 300 milijonov evrov.

Posledice tega se kažejo predvsem na opremi, ki se stara, je dejal Jakič. Problematičen je predvsem vozni park, za katerega bo v prihodnjih letih treba najti način, kako ga posodobiti, je dejal minister.

Jakič je še ocenil, da je zdajšnje razmerje razporeditve sredstev za vojsko, ko je 76 odstotkov sredstev namenjenih za plače, 21 za vzdrževanje opreme in trije odstotki za investicije, "dolgoročno nevzdržno".

Glede skorajšnjega odhoda pripadnikov SV-ja na misijo v Afriko je dejal, da je bila misija dogovorjena, še preden je on postal minister, pri tem pa ponovil, da bo o vseh prihodnjih misijah odločala "širša strokovna javnost".

1. brigado SV-ja si je Jakič sicer ogledal v okviru seznanitvenih obiskov po notranjeorganizacijskih enotah ministrstva in enotah vojske. Kot je dejal, se je v 1. brigadi seznanil s stanjem in si ogledal njeno opremo, da bo, ko se bo odločalo o investicijah, vedel, o čem je govora.