Foto: BoBo
Foto: BoBo

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije je v četrtek opozoril na težke delovne razmere, v katerih poleti delajo pismonoše. Poslovodstvo Pošte Slovenije namreč kljub pozivom sindikata ni spremenilo navodil za delo v visokih in nizkih temperaturah. Sindikat je v javnem pismu pozval, da se zaposlenim na Pošti omogočijo prilagoditev delovnega časa, odmori med delovnim časom, zagotovitev hlajenih prostorov, hladni napitki ipd. Pismo pa so naslovili tudi na Inšpektorat RS za delo in ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Sorodna novica Sindikat opozarja, da delo poštarjev v vročini terja prilagoditve

"Zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja je zakonska obveza za vse panoge in poklice," je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec zapisal v odzivu na pismo. Podprl je sindikat v prizadevanjih za izboljšanje delovnih razmer poštnih delavcev v času vročine in pozval Pošto Slovenije, naj rešuje tveganja za zaposlene zaradi vročinskih valov.

Kot so spomnili na ministrstvu, je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu lani izdala smernice za to področje, ki so jim sledili pri pripravi nove zakonodaje na področju gradbišč. "Pri prenosu uredbe o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih v nov zakon in pravilnika smo predlagali rešitve za preprečevanje škodljivih posledic visokih temperatur za zdravje delavk in delavcev. Predlagamo počitke, hladne brezalkoholne napitke in prostore za ohlajanje," so navedli.

"Podnebne spremembe niso naša prihodnost, ampak sedanjost. Na ministrstvu in v Levici želimo delovno zakonodajo prilagoditi tem spremembam in delavce zavarovati pred nevarnimi posledicami podnebnih sprememb. Prizadevali si bomo, da bo poskrbljeno za zdravje vseh delavcev," so še zapisali.

Pošta po zagotovilih vodstva zagotavlja ukrepe za varno delo v času vročine

V Pošti Slovenije si po zagotovilih vodstva prizadevajo za čim bolj varno in zdravo delovno okolje. "Zaradi obvladovanja tveganj, ki se lahko pojavijo ob povišani temperaturi zraka na prostem, imamo sprejete tako splošne kot dodatne ukrepe za varno delo v času povišanih temperatur oz. vročine," so zapisali.

"Posodobljen predlog navodil za delo v visokih in nizkih temperaturah, ki smo ga pripravili ob upoštevanju predlogov socialnih partnerjev, zaradi vmesnih postopkov volitev in vzpostavitve novega sveta delavcev še ni bil obravnavan in potrjen," so navedli, a dodali, da že zdaj veljavna navodila naslavljajo ta področja.

Med ukrepi, ki so v veljavi, so omenili dnevno pitje zadostnih količin vode in zračenje prostorov v jutranjih urah ter to, da zaposleni najzahtevnejša dela po možnosti opravijo zgodaj zjutraj in da imajo kratke redne odmore med delom. Prilagojena je tudi organizacija dela v dostavi, ki se izvaja peš, z dvokolesi in z vozili brez klimatskih naprav, saj zaposleni dostavo opravijo v zgodnejših urah, so navedli.

Na poštah imajo po njihovih navedbah zaposleni, ki so na delovnih mestih neposredno izpostavljeni visokim temperaturam, na voljo tudi vakuumske kovinske steklenice, v katerih voda ostane hladna dlje časa. Sprejeti so tudi ukrepi ob pojavnih oblikah vročinskega stresa, ukrepi za prvo pomoč in preventivo, so še poudarili in dodali, da zdravstvenih težav zaposlenih, ki bi bile povezane s povišanimi temperaturami ozračja oz. vročino, ne zaznavajo.

Mednarodna organizacija dela je julija izdala poročilo Vročina pri delu, ki med drugim ugotavlja, da je v Evropi med letoma 2000 in 2020 število smrti, ki jih pripisujejo čezmerni vročini, naraslo za 50 odstotkov, tveganje za poškodbe pri delu med vročinskimi valovi pa je povečano za 17,4 odstotka. Drugo poročilo organizacije navaja, da je 71 odstotkov ali 2,41 milijarde delovnega prebivalstva izpostavljenega previsokim temperaturam, ki so krive za 22,85 milijona poškodb in 18.970 smrti na leto, so dodali na ministrstvu.