V duhu dobrih medsosedskih odnosov in evropskih standardov bosta obe strani pripravili temelje za dogovor. Foto: RTV SLO
V duhu dobrih medsosedskih odnosov in evropskih standardov bosta obe strani pripravili temelje za dogovor. Foto: RTV SLO
Vizjak in Vukelič iščeta rešitev za JEK

V mesecu ali dveh naj bi se slovenska in hrvaška stran lotili reševanja odprtih vprašanj glede Nuklearne elektrarne Krško, in to, kot kaže, brez pomoči sodišča. Hrvaška je sicer že sprožila arbitražni zahtevek za 35 milijonov evrov za nedobavljeno elektriko. Ministra sta se strinjala, da je v interesu obeh strani, da se odprta vprašanja rešijo v duhu standardov v Evropski uniji.

Eno izmed odprtih vprašanj, ki jih izpostavlja Slovenija je ustanovitev posebnega sklada za razgradnjo jedrskih odpadkov, ki ga Hrvaška kljub jasni zavezi še ni ustanovila, Slovenija je za ta namen v skladu zbrala že 140 milijonov evrov, Hrvaška pa preko posebne proračunske postavke le 28 milijonov. Vizjak pričakuje, da bo Hrvaška v sklad vplačala vsoto, ki je določena v programu razgradnje.

Hrvaški arbitražni zahtevki za zdaj ostajajo
Na hrvaške arbitražne zahtevke zaradi nedobave električne energije Vizjak odgovarja, da imata zaradi slovenskega vlaganja v reševanje problema jedrskih odpadkov obe strani druga do druge določene terjatve, sicer pa minister še priznava, da o tej zadevi še ni nikakršnega dogovora. Zanikal pa je, da se s Hrvaško dogovarjajo o kompenzaciji, s katero bi Slovenija uskladiščila vse nizko- in srednjeradioaktivne odpadke, Hrvaška pa bi odstopila od arbitražnega postopka.

Odprta vprašanja bosta državi, tudi s pomočjo posebne strokovne komisije, skušali rešiti v prihodnjih tednih, za zdaj pa se obe strani strinjata, da NEK dela uspešno, kar potrjuje rekordnih 470 neprekinjenih delovnih dni.

Vizjak in Vukelič iščeta rešitev za JEK