V živo
Sorodna novica Z Golobom v Washington večja delegacija, premier verjame, da bo obisku sledila mednarodna akcija

Na poslanska vprašanja vladni ekipi odgovarjajo le ministri, medtem ko bo predsednik vlade Robert Golob poslancem glede na predvideno časovnico odgovarjal v petek. Na začetku tedna se bo Golob namreč na povabilo ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil na delovnem obisku v Washingtonu.

Lipičnik namesto Sajovica

DZ je potrdil potrdil poslanski mandat Alešu Lipičniku, ki je v poslanskih klopeh nasledil Boruta Sajovica iz Svobode. Sajovica je DZ namreč nedavno imenoval za ministra za obrambo. Lipičnik je na listi Svobode kandidiral v volilni enoti Kranj v volilnem okraju Kamnik in je prejel 6611 glasov oziroma 31,32 odstotka glasov volivcev.

Kaj še sledi v naslednjih dneh seje

Vladna ekipa v parlamentu. Foto: DZ/Matija Sušnik
Vladna ekipa v parlamentu. Foto: DZ/Matija Sušnik

V nadaljevanju seje pa parlamentarce med drugim čakajo obravnava letnega poročila varuha človekovih pravic, predlog sprememb zakona o invalidskih organizacijah in predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, predlog novele zakona o drugem tiru železniške proge Divača–Koper in predlog resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami od leta 2024 do 2030.

Po vetu državnega sveta bo pred poslanci vnovič tudi predlog o preimenovanju praznika vrnitve Primorske k matični domovini.

DZ v četrtek o novem plačnem zakonu

DZ bo predlog novega plačnega zakona za javni sektor obravnaval na izredni seji, ki bo v četrtek, je danes sklenil kolegij predsednice DZ-ja. Na izredno sejo so uvrstili tudi odločanje o razširitvi obsega parlamentarne preiskave o sumih nezakonitega financiranja strank.