Poslanska vprašanja 21. 10. 2024 Foto: DZ/Matija Sušnik
Poslanska vprašanja 21. 10. 2024 Foto: DZ/Matija Sušnik

Na poslanska vprašanja vladni ekipi so odgovarjali le ministri, medtem ko bo predsednik vlade Robert Golob poslancem glede na predvideno časovnico odgovarjal v petek. Na začetku tedna se bo Golob namreč na povabilo ameriškega predsednika Joeja Bidna mudil na delovnem obisku v Washingtonu.

Sorodna novica Z Golobom v Washington večja delegacija, premier verjame, da bo obisku sledila mednarodna akcija

Lipičnik namesto Sajovica

DZ je potrdil poslanski mandat Alešu Lipičniku, ki je v poslanskih klopeh nasledil Boruta Sajovica iz Svobode. Sajovica je DZ namreč nedavno imenoval za ministra za obrambo. Lipičnik je na listi Svobode kandidiral v volilni enoti Kranj v volilnem okraju Kamnik in je prejel 6611 glasov oziroma 31,32 odstotka glasov volivcev.

Kaj še sledi v naslednjih dneh seje

V nadaljevanju seje pa parlamentarce med drugim čakajo obravnava letnega poročila varuha človekovih pravic, predlog sprememb zakona o invalidskih organizacijah in predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov, predlog novele zakona o drugem tiru železniške proge Divača–Koper in predlog resolucije o nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami od leta 2024 do 2030.

Po vetu državnega sveta bo pred poslanci vnovič tudi predlog o preimenovanju praznika vrnitve Primorske k matični domovini.

DZ v četrtek o novem plačnem zakonu

DZ bo predlog novega plačnega zakona za javni sektor obravnaval na izredni seji, ki bo v četrtek, je danes sklenil kolegij predsednice DZ-ja. Na izredno sejo so uvrstili tudi odločanje o razširitvi obsega parlamentarne preiskave o sumih nezakonitega financiranja strank.