Kolektivna pogodba je odpovedana, sledi ponudba nove. Foto: RTV SLO
Kolektivna pogodba je odpovedana, sledi ponudba nove. Foto: RTV SLO
Odpoved kolektivne pogodbe

Po sklepu v uradnem listu se kolektivna pogodba odpove s šestmesečnim odpovednim rokom s ponudbo nove, ki jo bo vlada priložila v razumnem roku. Znano je, da bo nov le 50. člen - ta, ki določa izplačilo odprave plačnih nesorazmerij v dveh zaporednih letih, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 odstotka. Prav to je bila tudi ključna točka aneksa h kolektivni pogodbi, ki ga 22 sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija ni hotelo podpisati.

"Ne jemljemo svetega pisma sindikatom, ponujamo jim v podpis sveto pismo, ki je tudi v javnem interesu," je o tem dejala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je prepričan, da gre za dramatično gesto, ki ne more prispevati k socialnemu sporazumevanju pri nas. Dodal je, da v konfederaciji napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih zakonitih sredstev zoper ukrep, vključno s pozivom k stavki.

Posedi: Še zmeraj pričakujemo izplačila tretje četrtine
Vodja pogajalske skupine 22 sindikatov Posedi je že povedal, da pričakujejo, da bodo odpovedi kolektivnih pogodb sledila pogajanja o novih. O stavki za zdaj ne razmišljajo, če bi jo napovedali v Štrukljevi skupini, pa bi bilo mogoče, da bi se ji pridružili. To bi bilo odvisno tudi od tega, ali bi jim uspelo najti skupne cilje.

V tem delu sindikatov se bodo predvidoma sešli na začetku prihodnjega tedna in se takrat natančneje dogovorili za prihodnje ravnanje. Zanje bi bil nesprejemljiv vsak predlog, ki bi vseboval spremenjeno določbo glede izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij. Menijo namreč, da ni pravne podlage, da bi se o tem sploh pogajali. Posedi je prepričan, da bi šlo pri tem za urejanje zadev za nazaj in za selektivni poseg.

Odpoved kolektivne pogodbe