Anja Kopač Mrak vidi del rešitve za brezposelnost tudi v socialnem podjetništvu. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak vidi del rešitve za brezposelnost tudi v socialnem podjetništvu. Foto: BoBo

Stopnja registrirane brezposelnosti je januarja znašala 13,6 odstotka. Prijavljenih brezposelnih oseb je bilo januarja 124.258, kar je skoraj 6200 oziroma 5,2 odstotka več kot mesec pred tem.

Kopač Mrak je delno pohvalila tudi delo prejšnjega ministra za delo Andreja Vizjaka. Foto: BoBo

Za aktivno politiko zaposlovanja je v zdajšnji finančni perspektivi na voljo 155 milijonov evrov, je spomnila ministrica. "Pogledati je treba, ali lahko del denarja, ki je namenjen za izobraževanje, zaradi kriznih razmer prerazporedimo za subvencije, s katerimi bomo delodajalcem omogočili določeno zniževanje stroškov," je dejala.

Ukrep za znižanje prispevnih stopenj za delodajalce, ki bodo ustvarjali nova delovna mesta oziroma zaposlovali mlade, se je po njenih besedah v Pomurju in Pokolpju izkazala za "razmeroma učinkovito" rešitev, zato želi Kopač Mrak to uvesti tudi na nacionalni ravni.

"Delodajalec mora imeti vizijo, mora vedeti, kaj želi doseči, potem lahko država pomaga z ustvarjanjem okolja. Ne more pa namesto njega ustvarjati novih delovnih mest," je dodala.

Nova ministrica je pohvalila program Prvi izziv, ki je omogočil zaposlitev skoraj 3000 brezposelnim pod 30. letom starosti. Da je nekaj naredil za zaposlovanje starejših in mladih tako priznava tudi svojemu predhodniku Andreju Vizjaku.

Samozaposlitev je lahko tudi pot v revščino
Ohraniti namerava subvencije za samozaposlitev, po katerih je zelo veliko povpraševanje. Očitki sindikatov, da država na ta način le izboljšuje statistiko brezposelnih in da samozaposlitev pogosto vodi v revščino, pa po oceni ministrice delno držijo.

"Leta 2010 smo ugotavljali, da večina samozaposlenih status ohrani več kot dve leti, a s finančno in gospodarsko krizo se okolje zelo zaostruje tudi za samostojne podjetnike, torej verjetno res ni najboljši izhod iz revščine. A pogledati je treba posamezne zgodbe. Menim, da je samozaposlitev slaba le, ko je neka prisila in ko je njen cilj znižanje cene dela. Če pa obstajata želja in samoiniciativnost zanjo, mislim, da je prav, da jo omogočimo tudi s subvencijo," je poudarila Anja Kopač Mrak.

Pri zaposlovanju ranljivih skupin lahko pomaga tudi socialno podjetništvo, meni ministrica. Kritična je, ker se ga v Sloveniji še vedno drži negativen prizvok. Zato želi pokazati, da je njegov cilj predvsem, "da deluje v družbeno korist in da se dobiček reinvestira nazaj v dejavnost". Že za prihodnje leto si želi, da se del javnih del poskusno razpiše prav v okviru socialnega podjetništva.

Pristopiti pa namerava tudi k pripravi strategije razvoja tega področja. Da dokument ne bo le črka na papirju, pa bodo v postopek vključeni zelo različni predstavniki, je zagotovila. Prvi sestanek je napovedala za prihodnji teden.

Stopnja registrirane brezposelnosti je januarja znašala 13,6 odstotka. Prijavljenih brezposelnih oseb je bilo januarja 124.258, kar je skoraj 6200 oziroma 5,2 odstotka več kot mesec pred tem.