Poročila, na katera je javnost opozoril Zmago Jelinčič, so prihodnji mandat guvernerja Mitje Gasparija postavila pod vprašaj. Foto: RTV SLO
Poročila, na katera je javnost opozoril Zmago Jelinčič, so prihodnji mandat guvernerja Mitje Gasparija postavila pod vprašaj. Foto: RTV SLO

Interno gradivo Banke Slovenije je do nedavnega nosilo oznako strogo zaupno in ga ni obravnaval noben organ osrednje domače banke. Zaradi ugibanj o morebitnem posredovanju podatkov, ki odstopajo od napovedi finančnega ministrstva o prihodnjem primanjkljaju, Evropski centralni banki, je postal negotov ponovni mandat guvernerja Mitje Gasparija. Po tem, ko je TV Slovenija osrednjo slovensko banko obvestila, da razpolaga z dokumentom, so se v banki odločili, da podatke objavijo na svoji spletni strani.

Na finančnem ministrstvu menijo, da poročilo centralne banke povsem enostransko presoja, kateri izmed vladnih ukrepov bodo izvedeni in kateri ne. To naj bi še posebej veljalo za sprejete davčne ukrepe v letih 2007 in 2008, ki so v celoti že zajeti v proračunih za obe leti. Kot je znano, so napovedi BS-a za prihodnost javnih financ precej manj ugodne od vladnih.

Kot je za MMC povedla tiskovna predstavnica Banke Slovenije Gordana Pipan, je bila banka o tej oceni ministrstva seznanjena danes prek spletne strani ministrstva, čeprav so le-to zaprosili, naj jim pošlje gradivo. Na oceno, ki jo je naredilo ministrstvo za finance, se bo Banka Slovenija odzvala v sredo, in sicer bo odgovor objavljen na njihovi spletni strani.