Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je po navedbah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina sprejela načelno odločitev za postopno odpiranje vrtcev in šol. Danes sprejeti odlok o začasni prepovedi zbiranja v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja na novo določa, za koga vse je prepovedano združevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Pri tem prepoved zbiranja po odloku ne velja za učenke in učence od 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter za tiste učence od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk. Prepoved ne velja tudi za učenke in učence 9. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom, za dijakinje in dijake zaključnih letnikov srednje šole ter za posameznike, ki bodo v letošnjem šolskem letu opravljali maturo ali zaključni izpit. Ne velja tudi za dijake od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči.Začetek uporabe odloka je predviden 18. maja z nekaterimi izjemami. Učenci 9. razreda se bodo v šolo lahko npr. vrnili 25. maja, je zapisano v sporočilu po seji vlade. Po do zdaj predstavljenih načrtih ministrstva bodo namreč 18. maja v šolo odšli učenci od 1. do 3. razreda osnovne šole ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, 25. maja pa še učenci 9. razredov osnovne šole. Z 18. majem naj bi se odprli tudi vrtci.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je zahteval sestanek z ministrico za izobraževanje Simono Kustec, da se razjasnijo vprašanja, ki so povezana z verjetnimi dodatnimi obremenitvami zaposlenih, tozadevnimi zakonskimi omejitvami in s plačilom oziroma načinom plačila povečanega obsega dela. Na Svizu so pred sestankom opozorili, da s terena prihajajo pozivi k dodatnim pojasnilom in odgovorom glede okrožnice oziroma priporočil, ki sta jih na temo ponovnega odprtja vrtcev in šol za prvo triado osnovne šole, deveti razred osnovne šole, zadnje letnike srednjih šol in za glasbene šole izdala ministrstvo oz. Nacionalni inštitut za javno zdravje.

"Za nekatera navodila iz okrožnic obstaja dvom, ali so sploh izvedljiva," so dejali in poudarili, da so ministrstvu posredovali svoje pomisleke in opozorila, denimo glede oblikovanja in organizacije učnih skupin, pravic in dolžnosti učencev, ki ostajajo doma, delovnih obremenitev, statusa zaposlenih v podpornih dejavnostih in izjav staršev, nimajo pa odziva, ali jih bo to preučilo in upoštevalo. Kot je poročal Radio Slovenija, je v omenjeni okrožnici med drugim navedeno, kako naj se oblikujejo skupine ter kdo in kdaj naj nosi masko. V navodilih je zapisano, da naj bo v vrtcih v posamezni skupini od osem do 10 otrok, v razredih osnovnih in srednjih šol pa od 10 do 15 otrok. Ob organizaciji skupin otrok v prvi triadi nekateri ravnatelji opozarjajo, da ne bodo imeli dovolj učiteljev.

Branimir Štrukelj o pripravah na zagon šolstva

Dodatno plačilo za delo v epidemiji

Kot je za Radio Slovenija poročala Nataša Lang, je po sestanku pred medije stopil le prvi šolski sindikalist Branimir Štrukelj. Poudaril je, da so ministrica za izobraževanje Simona Kustec in njeni sodelavci vnovič zagotovili sindikatu, da bodo vrtci in šole v ponedeljek sprejeli otroke in mladostnike in da jim bodo zagotovili varno vzgojno-izobraževalno okolje. Kot je razkril Štrukelj, sindikat od ministrstva in vlade pričakuje dodatno plačilo za vzgojitelje in učitelje za delo v epidemiji. Sindikat tako pričakuje dodatno plačilo za vsa pedagoška dela, ki jih bodo opravili nad svojo pedagoško obveznostjo, in da se jim izplača dodatek za delo v rizičnih okoliščinah.

Sviz dodatek za delo v zahtevnih okoliščinah zahteva tako za svoje člane kot za nečlane, predvsem na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Če je tako, so na eni strani zaposleni izpostavljeni večjim tveganjem za okužbe in verjetno tudi upravičeni do tistih dodatkov, ki so jih bili deležni naši kolegi in kolegice v drugih delih javnega sektorja. Kajti mi smo do zdaj delali od doma. Z 18. majem se položaj spreminja in tveganje povečuje," je dejal Štrukelj.

Ob povratku v šole sindikat zahteva dodatek za učitelje

Ministrstvo naklonjeno dodatnemu plačilu

Kot je še poročala novinarka Radia Slovenija Nataša Lang, je Štrukelj dejal, da se bodo o dodatnem plačilu vzgojiteljev in učiteljev vnovič z ministrstvom za izobraževanje pogovarjali v petek in da to nima zadržkov do dodatnega plačila pedagoških delavcev. To so v pisni izjavi potrdili tudi na ministrstvu, kjer so zapisali še, da priporočila, ki v zadnjih dneh razburjajo učitelje, vzgojitelje in starše, služijo kot usmeritev za zagotavljanje zdravega okolja za otroke v šolah in vrtcih. Da njihov namen ni kaznovati vzgojno-izobraževalnih zavodov in da naj bodo učitelji, vzgojitelji in ravnatelji pri izvedbi priporočil praktični in življenjski.

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj meni, da bodo ravnatelji znali prerazporediti kadre in si bodo lahko pomagali z učitelji, ki izvajajo podaljšano bivanje in interesne dejavnosti. V vrtcih pa bodo težave predvsem s prostori, saj bodo skupine manjše. Težava bodo tudi obremenitve vzgojiteljev, saj naj bi imele skupine stalnega vzgojitelja.

Ministrica: Običajnih valet letos ne bo

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je danes odgovarjala na vprašanja mladih poslušalcev in gledalcev RTV Slovenija v oddaji Izodrom. Osnovnošolce je najbolj zanimalo, kdaj se bodo lahko vsi učenci vrnili v šolo, kako bo potekal pouk ter kaj bo z valeto devetošolcev, s šolami v naravi, Zoisovimi štipendijami in z obšolskimi dejavnostmi.

Kot je povedala ministrica, je pri odločitvi, da se 18. maja v šolo vrnejo učenci prvih treh razredov osnovne šole ter zaključnega letnika srednjih šol, 25. maja pa še devetošolci, prevladal predvsem varnostni vidik. "To, kar je predlagano, je najvarnejš način. Vračajo se tisti, ki najbolj potrebujejo šolo," je dejala. Devetošolci se po njenih besedah v šolo vračajo predvsem, da se na lep in prijazen način poslovijo od pomembnega poglavja v svojem življenju.

18. maja se bodo lahko v šole vrnili tudi učenci, ki imajo negativne ocene. Te bodo v šolo po besedah Kustečeve povabili učitelji, na povabilo pa se morajo odzvati:
18. maja se bodo lahko v šole vrnili tudi učenci, ki imajo negativne ocene. Te bodo v šolo po besedah Kustečeve povabili učitelji, na povabilo pa se morajo odzvati: "To bo namreč priložnost, da svoje ocene popravijo in gredo v naslednji razred." Foto: TV Slovenija

Kljub temu pa valet "v običajnem pogledu" po besedah ministrice letos ne bo. "Verjamem pa, da boste našli način, da si naredite 'valeta žur' na neki nov način, ki je dovoljen. Ne z večerjo, plesom in starši, ampak da si boste naredili poseben dan. Verjamem, da vam bodo v šolah pomagali k temu, da si boste lahko organizirali zaključek, kot se spodobi," je odgovorila na vprašanje učenke devetega razreda. Kot je pojasnila ministrica, bodo dejavnosti, kot so kolesarski izpit ali šola v naravi, letos prestavljene na jesen, ko naj bi bilo za njihovo izvedbo dovolj varno.

Zoisove štipendije ostajajo, bodo pa po ministričinih besedah za njihovo pridobitev spremenjeni pogoji, če bo to treba. Tisti, ki jih želijo prejeti, morajo namreč doseči določene rezultate na tekmovanjih, ki pa jih zaradi epidemije ni. Ministrstvo se zato v teh dneh, kot je pojasnila ministrica, sestaja z organizatorji tekmovanj v znanju in išče načine, da bi katerega izmed njih še izpeljali. "Tam, kjer tekmovanja ne bodo izvedena, bomo morali kriterije oz. merila prilagoditi," je dejala.

Čeprav bodo razredi razdeljeni, pouk bo besedah Kustečeve ne bo deljen na dopoldanski in popoldanski. V vsakem oddelku bo po en učitelj, pouk bo potekal na običajen način, le v nekoliko drugačnih razmerah. Za otroke z zdravstvenimi težavami, ki ostajajo dama, pa se bodo z učitelji dogovorili za individualno delo, je dejala ministrica.

Celotno oddajo Izodrom si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Izodrom: Koronašola, ministrica odgovarja na vprašanja mladih