Razpravo o načinu financiranja nevladnih organizacij je v preteklih dneh sprožil vladni predlog sedmega protikoronskega zakona, ki posega v vire financiranja proračunskega sklada za razvoj nevladnih organizacij. Glede na predlog se v sklad ne bi več stekal del dohodnine, o katerem lahko zavezanci odločajo sami. V vrstah nevladnikov opozarjajo, da to pomeni ukinitev sklada. Koalicija se je sicer medtem že uskladila o umiku predlagane določbe.

Na ministrstvu za javno upravo ostro zavračajo očitke glede prejemnikov sredstev iz sklada za nevladne organizacije in dela strokovnih komisij. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl
Na ministrstvu za javno upravo ostro zavračajo očitke glede prejemnikov sredstev iz sklada za nevladne organizacije in dela strokovnih komisij. Foto: Radio Maribor/Irena Kodrič Cizerl

Kot so spomnili v zapisu na spletni strani ministrstva za javno upravo, v Sloveniji deluje več kot 27.000 nevladnih organizacij, ki so dejavne na vseh področjih življenja: od sociale, kulture, športa, zagovorništva, ekologije, zdravja do civilne zaščite.

"Nevladne organizacije delujejo na mednarodni, nacionalni in regionalni ravni, nepogrešljive so tudi na lokalni ravni. Na teh ravneh uresničujejo oziroma zadovoljujejo interese in potrebe prebivalcev, združujejo, opozarjajo na nepravilnosti in še na različne druge načine izboljšujejo kakovost življenja v okolju, kjer delujejo," so našteli.

Sorodna novica Vlada bo umaknila spremembe financiranja NVO-jev v PKP-ju 7

Vsak dohodninski zavezanec v Sloveniji ima pravico in možnost nameniti 0,5 odstotka dohodnine kateri koli politični stranki, verski skupnosti in nevladni organizaciji, ki ima status v javnem interesu, in ne kateremu koli društvu, klubu in podobno, kot je bilo v zadnjih dneh zavajajoče izpostavljeno in komentirano, so poudarili.

Po vnaprej določenih merilih pa lahko nevladne organizacije prek javnega razpisa prejmejo tudi sredstva iz sklada.

"O razdelitvi sredstev odločajo komisije, ki so praviloma sestavljene iz predstavnikov različnih ministrstev, na podlagi vnaprej določenih meril in usmeritev, ki jih sprejme svet vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij na podlagi zakonov in strategije razvoja nevladnih organizacij, ki jo je sprejela vlada," so pojasnili na ministrstvu.

Kot so dodali, morajo imeti predsednik in člani komisije ustrezno strokovno izobrazbo in izkušnje s področja, za katero se dodeljujejo sredstva, ki omogočajo strokovno presojo vlog.

Vsi javni razpisi so tudi objavljeni na spletni strani državne uprave gov.si, kakor tudi pozivi iz sklada s pogoji in merili, po katerih so ocenjevale strokovne komisije. Objavljeni so tudi razpisne dokumentacije, prejemniki z odobreno višino sredstev, odločbe o imenovanju strokovnih komisij, gradiva z informativnih delavnic, navodila upravičencem in rezultati za že končane sofinancirane projekte.