Če bo novela sprejeta, bodo javni uslužbenci državnega tožilstva izpit iz poznavanja državnotožilskega reda opravljali pred komisijo MNZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Če bo novela sprejeta, bodo javni uslužbenci državnega tožilstva izpit iz poznavanja državnotožilskega reda opravljali pred komisijo MNZ-ja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Osnutek predloga novele zakona o državnem tožilstvu, ki je že v vladnem postopku, ni vsebinske narave, zagotavljajo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ). Novela je po njihovih zagotovilih potrebna zaradi uskladitve pri prenosu pristojnosti nad tožilstvom s pravosodnega ministrstva na MNZ.

Obravnava poteka po skrajšanem postopku. Na ministrstvu še zagotavljajo, da se bodo pri bolj vsebinskih spremembah zakona posvetovali s strokovno javnostjo.

Spremembe zakona v celoti.


Odprava posvetovanja pri kandidatih
Prva večja sprememba odpravlja predhodno posvetovanje glede kandidatov za državne tožilce, ki ga mora vodja tožilstva opraviti s kolegijem državnega tožilstva. Člani kolegija so sicer vsi državni tožilci, ki opravljajo državnotožilsko službo. Na MNZ-ju menijo, da je obvezno posvetovanje o zadevi, za katero je izključno pristojen vodja državnega tožilstva, neprimerno in neustrezno, saj se s tem "po nepotrebnem obremenjuje državne tožilce, ki jim posledično ostane manj časa za vsebinsko delo".

Mirovanje državnotožilske funkcije
Druga sprememba omogoča mirovanje funkcije državnega tožilstva tudi takrat, ko je tožilec imenovan za ministra ali državnega sekretarja katerega koli ministrstva, tudi brez resorja. Spremembo dopolnjuje tudi sprememba prenehanja tožilske funkcije - ta preneha, če tožilec sprejme katero koli funkcijo, razen tiste, po kateri nastopi mirovanje tožilske funkcije.

Izpit iz poznavanja tožilskega reda na MNZ
Z novelo se spreminja tudi področje državnotožilskega izobraževanja in strokovnega usposabljanja. Do zdaj so za štipendiranje tožilcev veljale določbe sodniških štipendij, po novem bi ureditev podrobneje predpisal notranji minister.

Če bo novela sprejeta, bodo javni uslužbenci državnega tožilstva izpit iz poznavanja državnotožilskega reda opravljali pred komisijo MNZ-ja. Tem uslužbencem bo notranji minister po novem podeljeval priznanja (do zdaj je to počel pravosodni); priznanja samim državnim tožilcem pa bo še vedno podeljeval generalni državni tožilec.

Kaj je Fišer odgovoril Gorenaku?
Zadnje spremembe zakona so začele veljati avgusta lani, v uporabo pa so stopile novembra. Tako pet mesecev po zadnji spremembi MNZ predlaga novo novelo. Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je sicer ob nastopu mandata generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja pozval, naj mu predloži tiste spremembe zakona, ki so po njegovem potrebne za učinkovitejše delovanje tožilstva. Epilog zgodbe še ni znan.