Ljubljanski mestni svet naj bi sicer proračun za leto 2007, ki naj bi po županovih besedah znašal 91,6 milijona evrov (po stari zakonodaji 145,8 milijona) sprejemal na izredni seji 12. februarja. Foto: RTV SLO
Ljubljanski mestni svet naj bi sicer proračun za leto 2007, ki naj bi po županovih besedah znašal 91,6 milijona evrov (po stari zakonodaji 145,8 milijona) sprejemal na izredni seji 12. februarja. Foto: RTV SLO
Ivan Žagar
Minister Žagar meni, da lahko Ljubljana in druge občine izgubo pokrijejo z evropskimi sredstvi. Foto: RTV SLO
Poleg reorganizacije Holdinga Janković napoveduje vzporedne organizacijske spremembe tudi v mestni upravi. Foto: RTV SLO
MOL na sodišče v petek

Župan prestolnice Zoran Janković je povedal, da bo občina zahtevo umaknila, če bo vlada z dogovorom zagotovila sredstva za občinske projekte. Zakon bo po besedah ministra za lokalno samoupravo Ivana Žagarja zagotovil večjo enakopravnost med občinami, nekaterim (Ljubljana, Šempeter-Vrtojba, Trzin, Brezovica) pa bo prinesel finančni izpad. Ministrstvo pa zatrjuje, da so občinam sredstva na voljo tudi v evropskih strukturnih skladih.

Janković meni, da je izpad mogoče pokriti z zakonom o glavnem mestu, kar bo tudi tema srečanja Janša - Janković enkrat do konca januarja, z evropskimi projekti pa ne, saj morajo biti ti kakovostni, imeti soglasje dveh ministrstev in tudi lastna sredstva. Zakon po mnenju občin, ki se z njim ne strinjajo, posega v 10., 138. in 142. člen Ustave Republike Slovenije.

Ministrstvo: Zakon občinam daje svobodo
Po omenjenem zakonu se bodo občine večinoma financirale iz odstopljenih prihodkov državnega proračuna in ne več z deleži dohodnine svojih prebivalcev. Stari zakon pa določa, da se prihodke občin porazdeljuje z deleži dohodnine prebivalcev. Vlada je menila, da naj bi to občine postavljalo v neenakopraven položaj. Novela bo po zagotovilih ministrstva za lokalno samoupravo lokalnim oblastem podelila več svobode na področju financ, kot je na primer določanje prihodnjega davka na nepremičnine.

Občine so se do zdaj v 80 odstotkih financirale iz davčnih prihodkov, 20 pa iz lastnih taks, koncesnin, samoprispevkov, dohodkov od premoženja in nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč. Dohodninska sredstva se bodo zbirala na enem mestu in se nato enakomerno razdelila po posameznih občinah. Drugi del sredstev se bo dodeljeval glede na izračun povprečnih stroškov na prebivalca v državi za stroške občin za obvezne naloge, ki jih morajo opravljati, in izračunavanje primernega obsega sredstev za financiranje nalog posamezne občine. Iz tega naslova se bo občinam mesečno ali tedensko nakazovalo sredstva za primerno porabo.

Reorganizacija Holdinga
Janković je na redni mesečni konferenci za novinarje napovedal tudi reorganizacijo Holdinga Ljubljana, o čemer se je z župani primestnih občin in direktorji javnih podjetjij, združenih v holdingu, že pogovarjal. Reorganizacija mora po njegovih besedah prinesti boljše storitve za občane in nižje stroške poslovanja, vzporedno pa naj bi prišo tudi do reorganizacije mestne uprave.

Prav tako je župan prestolnice napovedal skorajšnjo odločitev o novem vodji njegovega kabineta. Na razpis se je prijavilo 17 kandidatov, Janković pa je napovedal, da bo na funkcijo imenovana ženska.

MOL na sodišče v petek